Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions

"Uien verwerken kost momenteel overal veel geld"

Tholen - De uienexport verloopt vandaag de dag bijzonder tam. "Uien verwerken kost momenteel overal veel geld. De kosten voor transport en verwerking zijn drastisch gestegen. Naast extra ziekteverzuim heeft de situatie in de Oekraïne er geen goed aan gedaan. Persoonlijk vind ik de berichtgeving in de media erg eenzijdig en positief, maar voor de uienverwerkers is het al sinds januari een catastrofe", zegt Lindert Moerdijk van MSP Onions. 

"In Europa zijn er geen tekorten, Brazilië is nog niet aan de markt en verder is het overzee ook erg rustig. Wonderwel hebben we nog lang uien naar Ivoorkust kunnen sturen, maar verder is het erg tam. De export is de laatste vier a vijf weken dan ook veel te laag, zie ook de laatste exportcijfers van nog geen 17.000 ton. De export ligt dan nog wel voor op vorig jaar, maar er zijn ook verschrikkelijk veel uien in heel Europa."

"Nu was de beursprijs normaal een richtprijs voor een teler en verwerker waarop handel kan plaatsvinden, maar op de huidige beursprijzen kan een verwerker totaal niet kopen. De baalprijs staat nagenoeg gelijk. De realiteit is dan ook zoek in deze markt. Het is goed om te zien dat de telersprijzen nog stabiel zijn gebleven.  Een lagere telersprijs gaat ook niks oplossen, er moet gezocht worden naar alternatieven voor de afzet en verwerkers zullen moeten reflecteren wat wijsheid is in een moeilijke markt als deze". 

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
lindert@msp-onions.nl    
www.msp-onions.nl