Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derk van Stokkum, Van der Lans International:

"Momenteel 50% minder aankomsten Nieuw-Zeelandse uien"

Tholen - Bij Van der Lans International zijn afgelopen week de eerste Nieuw-Zeelandse uien weer gearriveerd. "De kwaliteit is super en de eerste containers zijn reeds geplaatst. Al vele jaren importeren wij Nieuw-Zeelandse uien van onze partner Balle Bros in Pukekohe. Dat is een groot familiebedrijf met diverse farms op zowel het Noordelijk als Zuidelijk eiland. Belangrijkste teelten zijn uien, aardappelen en wortelen. De verwachting is echter dat er aanzienlijk minder Nieuw-Zeelandse uien naar Europa zullen worden verscheept dit seizoen. Cijfers geven aan dat er nu al 50% minder Nieuw-Zeelandse uien naar Europa komen", vertelt Derk van Stokkum.

"Door weersomstandigheden heeft Nieuw-Zeeland sowieso een kleinere oogst tot haar beschikking, zeker in de dikkere maten (65+). Daarbij komt dat er in Nederland en elders in Europa hoge opbrengsten zijn van kwalitatief goede uien. Grote retailklanten gaan daarom lang door met Europese uien en zullen op zijn vroegst eind mei overschakelen op importuien", verwacht Derk.

"Bovendien maken de hoge zeevrachtkosten de export van Nieuw-Zeeland minder aantrekkelijk. Dat scheelt zomaar tien tot twintig cent per kilo uien. Dat valt niet mee in een markt waar nauwelijks vraag is. Daarom zoeken veel Nieuw-Zeelandse exporteurs afzet in Azië en met name Indonesië, waar ze met minder hoge vrachtprijzen rekenen en bovendien betere prijzen krijgen voor de middelsortering. De klanten die we momenteel van Nieuw-Zeelandse uien voorzien zijn echte specialisten, met name op de Duitse groothandelsmarkten, die we voornamelijk in 25 kg-verpakking voorzien", vertelt de importeur.

Aanvullend op de Nieuw-Zeelandse uien verkoopt Van der Lans momenteel witte uien vanuit Australië en Mexico. "Die verkopen we met name aan horeca- en foodservicegerelateerde klanten. De vraag is goed. Normaal is India in deze tijd van het jaar ook op de markt met witte uien, maar die worden nu pas in de tweede helft van april verwacht. Omdat veel aankomsten zijn vertraagd, blijft de vraag continu goed op niveau", vertelt Derk. De witte uien worden nu veelal verkocht aan Duitse verpakkers, die ze met een zoete en rode ui als stoplicht verkopen. 

"Ook de Chileense uien zijn vertraagd. Normaal start dit seizoen vaak begin april al op, maar dit jaar zal de start pas eind april plaatsvinden. Last but not least krijgen we voor het derde jaar op rij gele uien uit Zuid-Afrika binnen. We hebben dit jaar mooie, dikke maten beschikbaar en deze zijn erg populair en worden ondanks de hoge prijzen vlot verkocht", besluit Derk.

Voor meer informatie:
Derk van Stokkum
Van der Lans International
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: +31 (0)35 642 26 22
[email protected]    
www.vanderlans.com