De export van Peruaanse uien heeft de afgelopen decennia een forse groei doorgemaakt. "Gele ui werd in 1996 geïntroduceerd in Peru door importeurs uit de Verenigde Staten die op zoek waren naar een land dat hen dit product kon leveren tijdens de maanden waarin er in de VS geen productie was", zegt Luis Torres, manager van Shuman Perú. "En sindsdien is de export blijven groeien."

"Twaalf jaar na die eerste testen in de uienteelt en na de verzending van de eerste containers naar de Amerikaanse markt, werden er in 2008 al 2.100 containers verladen en in 2021 sloten we het seizoen af met 7.650 containers. Deze groei wordt gedreven door verschillende factoren," legt Luis uit.

"De afzetkalender is ondertussen breder geworden dankzij nieuwe zaden die ons in staat stellen om de start van de oogst te vervroegen en het einde ervan te verlengen. In 2008 werden de eerste uien in week 32 geëxporteerd en vertrokken de laatste containers in week 51. In 2021 werden de eerste uien in week 27 en de laatste in 12 verladen. In slechts 13 jaar tijd evolueerden we van 19 tot 37 weken ononderbroken aanvoer."

"Een andere factor is de maatvoering", zegt Luis. "De VS is een markt die vraagt om grote, extra grote en kolossale uien. In de eerste jaren van de export moesten kleinere uien worden weggegooid, want in Peru worden alleen roze uien geconsumeerd. Ongeveer 10 jaar na de start van de export naar de Verenigde Staten waren er enkele exporteurs die de middelgrote maten naar Europa begonnen te exporteren. In 2008 werden er vanuit Peru 30 containers naar Spanje verzonden, in 2021 waren dat er al 1.461."

"Ondertussen hebben we ook een markt voor de kleine uien gevonden. Die zenden we momenteel naar Midden-Amerika en Haïti. Drie jaar geleden zonden we nog niets naar Haïti, in 2021 kwamen er al 94 containers van elk 27 ton uien toe."

"De export blijft groeien en we experimenteren nu ook met nieuwe markten. Zo is Shuman Perú het eerste Peruaanse bedrijf dat uien naar Canada, Portugal en België zond."

"In 2021 verlaadden we de eerste 6 containers naar Canada. In 2020 stuurden we de eerste container naar Portugal, terwijl er dat in 2021 al 6 waren. En twee jaar geleden zijn we ook begonnen met de export naar België. Hoewel de aantallen voorlopig klein zijn, zijn we erg enthousiast, omdat we op basis van de trend van de export naar Spanje een grote sprong verwachten op die markten", zegt Luis Torres.

Shuman Perú
"Shuman Perú is opgericht in 2006. We zijn toeleverancier van het Amerikaanse bedrijf Shuman Farms, dat we bevoorraden met onze eigen teelt en met volumes van andere telers in Peru."

"In het begin, in 1998, werkten we samen met Shuman Farms, alleen voor het organiseren van de aanvoer en het kanaliseren van de verkoop naar de Verenigde Staten, maar in de loop der jaren en met de toename van hun verkoop gingen we een stap verder en vijf jaar geleden besloten we ook onze eigen producten te gaan produceren. Zo hebben wij in 2006 Shuman Peru opgericht, zowel met onze eigen productie als door de bevoorrading van andere producenten in Peru te organiseren."

"Ons pakstation staat in het departement Ica, maar we hebben percelen van Olmos, in het noorden van Peru, tot Arequipa, in het zuiden, om de aanvoer van uien naar ons verwerkingsbedrijf elke week van het seizoen te garanderen. En gezien de groei die we in de nieuwe markten voorzien, ziet het ernaar uit dat we de komende jaren ons areaal moeten uitbreiden."

Logistiek is de grootste uitdaging
De groei is exponentieel, zo blijkt uit de cijfers, ondanks de talrijke uitdagingen voor de uiensector in Peru.

"Peru heeft hard geleden onder het verlies van de Panamese markt. Het was om verschillende redenen een zeer interessante markt: we waren maar 4 dagen onderweg met de boot en Panama vroeg om kleine uien, wat ons hielp om de hele Peruaanse productie af te zetten. Maar zo'n 3 jaar geleden ging de Panamese markt op slot voor ons vanwege fytosanitaire exportvereisten in verband met de certificering van de percelen. Nu haalt het land z’n uien uit Nederland, 's werelds grootste uienexporteur."

"Momenteel hebben we ook een logistiek probleem. De zeevrachttarieven zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment zou het transport meer kosten dan het product zelf. Ui is immers een gewas met een lage eenheidsprijs. Dat wordt dit seizoen een heel sterke beperking."

"Ondertussen zijn we begonnen met de aanplant van de nieuwe uien. Ik zie weinig wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren, maar we zijn toch allemaal bezorgd. We hopen dat het vrachtprobleem tussen nu en juni enigszins zal normaliseren."

"Maar Peru heeft een belangrijk voordeel voor de exportprogramma's: de gewassen worden grotendeels aan de kust geteeld. Het klimaat maakt de productie erg stabiel. Dat is voor een koper zeker interessant", benadrukt de zaakvoerder.

Voor meer informatie:
Shuman Perú
Panamericana Sur Km. 257
Villacurí (Ica) - Peru
Tel: +51 56 216130
www.shumanperu.com