87% van de werkenden ontvangt van de werkgever geen kostendekkende reiskostenvergoeding. 85% betaalt steeds meer geld om naar het werk te reizen. 96% krijgt op dit moment geen hogere reiskostenvergoeding, ondanks de hoge brandstofkosten. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 1.300 leden die de auto nodig hebben om op het werk te komen.

"We schrikken van deze hoge percentages. Vrijwel iedereen legt steeds meer geld toe om op het werk te komen, zelfs nu de accijns aan de pomp is verlaagd. Iets extra’s van de werkgever zit er niet in. Onacceptabel wat ons betreft, zeker in een tijd waarin de inflatie oploopt naar 12%," aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Motie Tweede Kamer
79% van de CNV-leden stelt dat 19 cent te laag is om de reiskosten te dekken. Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van CDA en VVD om de onbelaste kilometervergoeding van 19 naar 23 cent te verhogen per 1 januari 2023. Het CNV roept de Tweede Kamer op om voor de motie te stemmen.

Naar 23 cent
"Deze onbelaste reiskostenvergoeding moet zo snel mogelijk omhoog naar 23 cent per kilometer. We roepen de Tweede Kamer met klem op om hiermee in te stemmen. Het is een goede, eerste stap op weg naar een betere en kostendekkende vergoeding," stelt Fortuin.

Maak gebruik van hogere vrijstelling
Het CNV roept werkgevers daarnaast op om daadwerkelijk gebruik te maken van de hogere vrijstelling van 23 cent. "Vanaf volgend jaar zit er flink meer ruimte. Maar de problematiek is nu ook zeer nijpend. We gaan dus vol inzetten op een hogere vergoeding, ook voor de komende maanden. Maar liefst een derde van de ondervraagden krijgt minder dan 19 cent per kilometer. Sommigen werkenden krijgen slechts 8 cent. Of helemaal niets. Ongehoord in deze tijden waarin men leegloopt aan de pomp."

Klik hier voor het CNV-onderzoek 'Reiskostenvergoeding'.

bron: CNV