Redenen: slecht weer en verbod op gewasbeschermingsmiddelen

50% minder uien en aardappelen in Valencia

De Valenciaanse Vereniging van Telers (Ava-Asaja) stelt dat er door het schrappen van gewasbeschermingsmiddelen door de Europese Unie en ongunstige weersomstandigheden in de lente – aanhoudende regen, een koufront en stevige westenwind – 50% minder uien en aardappelen zullen worden geoogst in L'Horta en La Ribera, twee regio’s in Valencia. "De fors lagere oogstopbrengst en de historisch hoge productiekosten zullen de winstmarges uithollen. Het areaal zal ongetwijfeld verder verkleinen. Ui en aardappel dreigen de volgende twee gewassen te worden die zullen verdwijnen in Valencia."

Ava-Asaja klaagt aan dat de telers weerloos zijn in de strijd tegen schimmels – voornamelijk meeldauw bij uien en Alternaria op sommige aardappelpercelen – waarvan de uitbraken zijn toegenomen door de vochtige weersomstandigheden. "Door het verbod op Mancozeb en Dimethomorf zijn telers genoodzaakt hun toevlucht te nemen tot duurdere en minder doeltreffende alternatieven. Het is dan ook niet verrassend dat er teeltbedrijven zijn die fors minder zullen oogsten ondanks het feit dat ze sinds december tot 14 behandelingen hebben uitgevoerd."

"Net zoals met Zuid-Afrikaanse cotonet in citrus of met bladvlekken in de kakiteelt zijn de productieverliezen in de uien- en aardappelteelt te wijten aan het falen van de Europese Green Deal", zegt Cristóbal Aguado, voorzitter Ava-Asaja. "De Europese Unie heeft in tien jaar tijd twee derde van de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen verboden zonder daar doeltreffende alternatieven tegenover te stellen. En de EU streeft ernaar om tegen 2030 nog eens 50% gewasbeschermingsmiddelen uit de rekken te halen. Met dit groene beleid is het enige dat Brussel bereikt een bruine vlek van onbebouwde velden omdat telers geen bruikbare instrumenten meer hebben om plagen en ziekten te bestrijden."

"We vragen dat er geen enkel actief ingrediënt meer verboden wordt zonder een bewezen alternatief voor in de plaats te stellen. Er moet dringend gebruik worden gemaakt van de wetenschappelijke vooruitgang in de zoektocht naar duurzame oplossingen, inclusief genbewerking, iets waar andere wereldmachten al volop op inzetten. Daarnaast vragen we ook aan de EU dat de import uit derde landen aan dezelfde fytosanitaire eisen wordt onderworpen als die waaraan onze telers moeten voldoen", besluit Cristóbal Aguado.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
Tel: +34 96 380 46 06 (Spanje)
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven