Minister Staghouwer heeft woensdag 13 april het eerste rijdende zonnepark ter wereld in gebruik gesteld. Hij deed dat bij de boerderij van VOF Dogterom in Oude Tonge (Goeree-Overflakkee). Het akkerbouwbedrijf, van Jacob Jan Dogterom, wil in zijn eigen energie voorzien. Het beweegbare en opvouwbare zonnepark levert daar een bijdrage aan. 

"Het was een bijzondere ochtend in het kader van innovatief ondernemerschap. Vandaag mocht ik het eerste rijdende zonnepark ter wereld openen", meldt de minister op LinkedIn. "Met deze innovatie kunnen gewassen blijven groeien terwijl de boer het land bewerkt. Met 168 panelen beweegt het zonnepark over het perceel. De gewassen krijgen meteen voldoende water vanwege een ingebouwde beregeningsonderdeel."

"Het is belangrijk dat ondernemers blijven zoeken naar oplossingen voor een toekomstbestendige sector. De initiatiefnemers VOF Dogterom en VOF Van den Hoek hebben ook al plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. Waterstof speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken."

Bekijk hier de reportage die Nieuwe Oogst maakte over de opening van het park