Tholen - De aardappelexport verloopt momenteel buitengewoon rustig. "Er zal af en toe een vrachtje naar het Oostblok gaan, maar dat is niet de handel waarin wij ons begeven. Verder gaan er beperkt containers  Afrikaanse bestemmingen zoals Ivoorkust en regelmatig wat naar het Caribisch gebied, maar over de hele linie is het heel tam", vertelt Teun Paarlberg van exporteur G. Sevenhuysen VOF uit Warmenhuizen. 

"Zo zien we in Trinidad dat er momenteel nog Canadese aardappelen voor een lage prijs op de markt worden gedumpt. Ondanks de wratziekte mogen de Canadezen blijkbaar nog gewoon exporteren", vervolgt Teun. "Europees gezien zijn er een stuk minder aardappelen dan andere jaren, maar desondanks zien we dat nog niet in uitdrukking in de prijs, al is de frietmarkt inmiddels wel wat opgelopen."

"Het probleem momenteel is dat de stemming aan de boerenzijde flink wordt opgeklopt, maar die prijsstijging is aan de exportkant niet te maken. Dat geeft met name op de pakstations een enorme druk, omdat zij geen marge kunnen maken. In de uien zien we momenteel het hetzelfde scenario zich afspelen", aldus Teun.

Ook Léon Kranenburg van Aardappelhandel en sorteerbedrijf Kranenburg uit Nieuw-Vennep vindt de huidige export heel erg rustig. "Het Oostblok is sowieso niet of slecht aan de markt. Bij de export naar verre bestemmingen zit het transport momenteel in de weg en bovendien zijn we voor veel bestemmingen te duur. Zuid-Europese klanten kijken eerst naar Frankrijk, dat eigenlijk al het hele seizoen goedkoper is."

"Tegelijkertijd vertoont de markt ook tegenstrijdigheden. De voorraden zijn niet groot. Vind op het moment maar eens 100 ton exportgeschikte aardappelen", vervolgt Léon. "Ook zou je bij deze tamme export nog lagere prijzen verwachten, maar die houden nog redelijk stand. De kwaliteit van de aardappelen valt over het algemeen niet tegen. Wel zijn met name de Agria's wat fijner gegroeid. Het prijsniveau van exportgeschikte aardappelen ligt momenteel rond de 13 cent. De frietmarkt is wel wat beter, die prijzen lopen nu ook wat op, maar goede Agria's zijn ook moeilijk te vinden."

"Ik ben dan ook niet positief gestemd over de aardappelmarkt. Men zal mij misschien voor negatief verslijten, maar in mijn ogen worden we de laatste jaren steeds meer ingehaald door het buitenland. Als Nederland mogen we steeds kleinere gaatjes opvullen voor de export. Pas als er extra tekorten zijn, komen wij nog een keer aan de beurt. Afrika vormt daar een uitzondering op, maar nu daar steeds meer pootgoed heengaat worden onze afzetkansen daar ook steeds meer beperkt."

Voor meer informatie:
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel. 0226-320224
info@sevenhuysen.nl 
www.sevenhuysen.nl    

Léon Kranenburg
Aardappelhandel en sorteerbedrijf Kranenburg B.V.
Rijnlanderweg 1637
2153 KH Nieuw-Vennep
+31 (0)252 620060 
31(0)6 53642817
info@lpkranenburg.nl
www.lpkranenburg.nl