Tholen - Bij Freeland krijgen ze komende week de eerste rode uien uit Egypte binnen. “De oogst is nu in volle gang en de eerste lading is onderweg. We verwachten die 1 mei binnen te krijgen en daarmee zijn we toch één van de eersten die ze binnen hebben”, vertelt Kees van den Bosch van Freeland. “Er zijn wel al wat gele uien beschikbaar, maar meer dan 90 procent van de Egyptische uien die we importeren zijn rode uien.”

De markt van de rode uien is, volgens Kees, goed te noemen. “Nederlandse uien worden tussen begin en midden mei schaarser en schaarser, waardoor de Egyptische uien op een redelijk lege markt terechtkomen. De geruchten gaan dat er nog wel een aantal Nederlandse boven de markt hangen, maar niemand weet hoeveel dit nu eigenlijk is.”

De vraag naar haar rode uien komt bij Freeland op het moment voornamelijk vanuit de verwerkende industrie, waarna het naar de horeca gaat. “Dat hebben we de laatste 2 jaar ook wel gemerkt. Vorig jaar was er wel wat ruimte om te importeren, maar toen was er nauwelijks vraag. Hierdoor waren de volumes destijds heel klein. Dit jaar verwachten we wel weer op het oude niveau te zitten. Dan moet je toch wel denken aan zo’n 5 tot 10 containers per week wat we binnen krijgen.”Van de voorkeur voor lokaal product merkt de importeur nog weinig. “De markt raakt natuurlijk op en bovendien wordt er vaak gezocht naar dikkere, grove uien. Bij de Nederlandse uien zijn deze moeilijk te vinden, waardoor ze bij een nieuw seizoen wel naar het buitenlandse product moeten kijken”, aldus Kees.

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
+31 (0)591 670570
kees@freeland.nl    
www.freeland.nl