Hazera ziet op dit moment dat er nogal wat opkomst problemen zijn in de uien. Hiervoor zijn, volgens hen, verschillende redenen aan te wijzen. Eén van de belangrijkste redenen is de korstvorming die is ontstaan na de felle oostenwind in combinatie met de neerslag van een aantal weken geleden.

"Op dit moment lopen er nogal wat telers te twijfelen wat zij het beste kunnen doen. Belangrijk is om te kijken hoeveel planten er op dit moment boven staan, maar vooral ook welk percentage er nog onder de korst zit en hoe de toestand is van deze planten. En aansluitend welke maatregelen er kunnen worden genomen om deze planten toch boven te laten komen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld beregening om de korst week te maken."

Wanneer wordt beslist om toch over te zaaien adviseert Hazera om stil te staan bij het volgende:

  • Door te zaaien (in dezelfde rij), is er een risico op een heel heterogeen gewas
  • Welk ras ga ik zaaien?
  • En wordt dit een vroeg of een laat ras?

Een ui is een daglengte gevoelig gewas, dat betekent dat een ui rond de langste dag zijn bol inductie krijgt. Een vroeg ras krijgt iets eerder zijn bol inductie dan een laat ras, dit betekent dat wanneer men nu nog moet overzaaien beter kan worden gekozen voor een later ras. Hierdoor krijgt de plant meer tijd om blad te ontwikkelen voordat hij de bol inductie krijgt.

Voor meer informatie of advies:
Hazera Seeds
Kanaalweg 14
1749 CE, Warmenhuizen
+31 162 690 900‏
info@hazera.nl 
www.hazera.nl