Eerder dit jaar veroorzaakte het natte weer in Zuidoost-Queensland een ware ravage, waarbij veel teeltbedrijven werden getroffen door de ernstige, natte weersomstandigheden. Ook voor deze week worden in de teeltgebieden van Zuidoost-Queensland natte weersomstandig-heden voorspeld en de weervoorspellers zeggen dat deze maand mei de vorige meirecords kan breken.

Qualipac is een van de vele telers die door dit gure weer in de regio worden getroffen. "Zonder een goed werkende kristallen bol (we wachten nog steeds op iemand die er een uitvindt die accuraat is!), weet niemand in dit stadium echt of en/of hoe dit onze groententelende regio's zal beïnvloeden in de komende week(en)," zegt Kees Versteeg van Qualipac.

De versoepeling van de reisbeperkingen van Covid-19 tussen landen onderling en internationaal en de hoge vaccinatiegraad zouden zich moeten vertalen in een betere toegang tot (seizoensgebonden) arbeidskrachten voor de sector en Kees verwacht geen grote problemen om arbeidskrachten voor de oogst te vinden wanneer dat nodig is.

"Onze reeds relatief hoge teeltkosten in Australië worden nog verder opgedreven door de hogere kosten voor teeltmiddelen, de brandstofprijzen, de binnenlandse druk om de lonen op te trekken om de hogere kosten voor levensonderhoud te dekken en de kosten voor het vervoer van onze verse producten over de weg, door de lucht en/of over zee naar onze binnenlandse en overzeese markten. Ik denk dat niet alleen in Australië, maar ook in veel andere landen een soortgelijke opwaartse druk op de kosten in de voedselvoorzienings-keten bestaat."

De kosten van lucht- en zeevracht zijn nog steeds erg hoog in vergelijking met de tijd van voor Covid-19 en Kees ziet dit niet snel verbeteren. "Evenmin voorzie ik verbeteringen in de betrouwbaarheid van de dienstregelingen van scheepvaartmaatschappijen en een betere beschikbaarheid van zeecontainers, die nog steeds schaars zijn en onevenredig duur voor verzending naar overzeese markten.

"De tuinbouw was, is en blijft een beroep van hoop ... we telen, verpakken en verladen nog steeds, in deze moeilijke tijden, elke week verse producten naar onze binnenlandse en overzeese markten, hoewel het enige tijd en gunstiger omstandigheden kan vergen om ons telers, verpakkers en verladers terug in het zadel van voor Covid-19 te krijgen."

Voor meer informatie:
Kees Versteeg
Qualipac
+61 (0)488 494 911
Kees@qualipac.com.au