Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Scheidend voorzitter Kees Wantenaar van GroentenFruit Huis:

"Het ketendenken heeft een grotere plaats gekregen in de groenten- en fruitsector"

Tholen - Deze week zwaaide Kees Wantenaar af als voorzitter van GroentenFruit Huis. Tijdens de ALV kreeg Kees veel complimenten over de wijze waarop hij de voorzittersrol vervulde. "Ik kijk er met plezier op terug en ben dankbaar dat ik op deze manier afscheid kon nemen."

Kees had voor zijn aantreden bij het toenmalige DPA zijn sporen verdiend in de zuivelsector. Zo was hij als voorzitter van Campina intensief betrokken bij de fusie met Friesland Food, wat leidde tot de onderneming Royal Friesland Campina, waarvan hij tot 2012 voorzitter was van de Raad van Commissarissen. Daarnaast runde hij een melkveebedrijf en sloot zijn bestuurlijke rol in de zuivel af als voorzitter van het Productschap Zuivel. Tevens was Kees tot 2022 voorzitter van de raad van commissarissen van Plus Retail, die toen de fusie aangingen met Coop. 

AGF versus zuivel
"In 2013 zochten ze bij DPA een onafhankelijk voorzitter en zo ben ik in de groenten- en fruitsector terechtgekomen", blikt Kees terug. "Destijds werd me al regelmatig gevraagd wat de grootste verschillen waren tussen de AGF- en de zuivelsector. Toen gaf ik aan dat ik dacht dat de belangenbehartiging in de zuivel veel eenduidiger was, maar dat zou ik nu niet meer zeggen. Vandaag de dag is het aantal belangenorganisaties in de zuivel groter geworden en in de groenten- en fruitsector kleiner. Dat is een compliment naar de groenten- en fruitsector toe. De belangen zijn nu eenmaal te groot om uitgespeeld te worden."


Kees te midden van zijn familie tijdens zijn afscheid deze week

Kees voelde zich snel thuis binnen de AGF-sector. "Ik heb de sector pas echt leren kennen, toen ik er binnenkwam. Maar als je dan op bedrijfsbezoek komt en je ziet met hoeveel enthousiasme en kennis men bezig is, dan geeft dat veel energie. En de hele Nederlandse groenten- en fruitsector, zowel op het gebied van teelt, import en export is natuurlijk ook echt wel een internationaal bepalende speler, die in alle schakels toonaangevend is. Wel heeft het denk ik gescheeld dat ik een ondernemersachtergrond had en me dus goed in de materie kon inleven."

Kees was in eerste instantie voorzitter van DPA en speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van DPA en Frugi Venta in GroentenFruit Huis, waarna hij in 2017 voorzitter van werd. "Organisatorisch is dit wel de grootste uitdaging geweest en het fusieproces heeft dan ook in meerdere stappen plaatsgevonden. Ik heb met veel plezier leiding gegeven aan dit proces. Dat gaat niet altijd van een leien dakje. Wanneer twee organisaties fuseren, moet je soms twee stappen vooruit en één achteruit zetten. De kunst is dan om de rust te bewaren om toch die stappen vooruit te kunnen zetten. Het ketendenken kreeg een steeds centralere plaats in de groenten- en fruitsector en dat zag je terug in de vorming van GroentenFruit Huis. Natuurlijk zijn er verschillende commerciële belangen en concurrerende posities - dat moet je ook accepteren - als je maar het grotere belang van de keten ziet." Of een verder fusie met partijen als de LTO of NAO voor de hand ligt, daar wil hij zijn opvolger niet mee belasten. "Ik denk wel dat het erg belangrijk is dat je elkaar goed weet te vinden op punten waar je elkaar raakt en zo in Brussel en Den Haag een eenduidig verhaal hebt."

Onvergetelijk, noemt Kees de Russische boycot, niet lang na zijn aantreden als voorzitter van DPA. "Toen werd de relatie tussen Rusland en de EU heel actueel en dat is het vandaag de dag weer. De boycot had voor een aantal individuele bedrijven grote gevolgen. Wanneer de handelsstromen niet herstellen, is het toch de kunst om je product en handelspositie op een andere wijze inhoud te geven. Dat ligt natuurlijk grotendeels bij de bedrijven zelf, maar wij probeerden als belangenorganisatie natuurlijk wel het nodige lobbywerk te verrichten. Ook de coronapandemie was een hele heftige periode, voor de hele samenleving, maar ook voor onze sector. Niet alleen de afzet die per bedrijf behoorlijk verschilde, maar ook in relatie tot de arbeid die geleverd moest worden door de Nederlandse en buitenlandse mensen."

Conformiteit in denken
"Mooi vind ik wel dat de keten meer het belang ziet van het lobbywerk wat in Brussel en Den Haag plaatsvindt. Ik geloof dat er daarover  meer conformiteit in denken is ontstaan binnen de hele sector. Hoewel niet alles resultaat oplevert en je sommige doelen niet altijd gerealiseerd krijgt; er is wel meer draagvlak voor dan pakweg tien jaar geleden", aldus Kees. "En soms zie je later pas resultaat. Zo hebben wij al een paar jaar geleden aangegeven dat er wat met de btw op groenten en fruit moest gebeuren en nu lijkt het er toch op dat er in dit dossier stappen gezet gaan worden. Dat zou een mooi resultaat zijn."

Over de vraag naar onderwerpen waar hij misschien nog wel meer zijn stempel op had willen drukken, moet de bestuurder even nadenken. Uiteindelijk komt hij op het onderwerp data. "Daar zouden we als sector mijns inziens Europees gezien nog snellere stappen moeten maken in relatie met de hele footprint. Het belang hiervan door de hele keten had van mij nog een tandje meer gemogen." Trots is hij wel op de positionering van de sector op het gebied van gezondheid. "We hebben als voorrecht in de groenten- en fruitsector dat we een hele sterke positie hebben in relatie tot de volksgezondheid. Het profiel van mijn opvolgster, Cathy van Beek, sluit daar perfect op aan en zij zal hier ongetwijfeld nog meer inhoud aan geven. Erg mooi dat ze vanuit haar achtergrond zo enthousiast naar de sector kijkt."


Kees Wantenaar geeft letterlijk en figuurlijk het stokje over aan Cathy van Beek.

Kees was gemiddeld genomen een dag per week met het voorzitterschap actief. "Sommige weken was het minder, andere weken nadrukkelijk meer, maar grosso modo kwam je daar ongeveer op uit. Ik ben nu 72, dus is het ook een mooie tijd om het bestuurlijke werk af te sluiten, zeker als je dat met een goede gezondheid kunt doen. Ik heb het voorzitterswerk met veel plezier gedaan en kijk dankbaar op alle jaren terug", besluit Kees. Een terugkeer in de groenten- en fruitsector is niet zijn verwachting. "Een klusje hier en daar zal nog wel gaan, maar ik ga de mensen zeker niet voor de voeten lopen. Het grote werk is nu wel achter de rug. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om de bedrijven enorm veel succes te wensen. Een gezond ledenbestand is ook voor GroentenFruit Huis en daarmee de hele sector van groot belang!"