De vollegrondsoogst van dit jaar komt nu ook bij de aangesloten leden van Landfrisch, dat in 2021 werd opgericht, geleidelijk op gang. "Na een ronduit warme en natte maand april en een bovengemiddeld warme meimaand, is de start van het vollegrondseizoen absoluut geslaagd.
We zien tot nu toe goede kwaliteiten en een goed aanbod, zodat we direct met alle regionale programma's voor ijsbergsla, romanasla, kropsla, bonte sla, koolrabi et cetera van start kunnen gaan en aan de vraag van de klanten kunnen voldoen", zegt Landfrisch-CEO Labinot Elshani (rechts op de foto) over de actuele aanbodsituatie.

Daarnaast heeft het goede weer de groei op de velden versneld. "Door een gelijktijdige stijging van de vraag en het plaatsen van verschillende reclames was de afzet voor onze lidbedrijven en hun producten veiliggesteld."

De explosie van de grondstofkosten heeft ook bij Landfrisch een enorme invloed op de teelt. Ondertussen heeft men binnen de gehele leveringsketen met een moeilijkere transportmarkt te kampen. "Hoe de consument zich na de pandemie en diverse kostenstijgingen zal oriënteren valt nog te bezien. We moeten er echter alles aan doen om ervoor te zorgen dat de consumenten niet op levensmiddelen gaan bezuinigen. Daarom moeten wij samen op de markt de juiste prijs vinden, zodat we het evenwicht tussen voldoende afzet en marktconforme prijzen vinden die rekening houden met de gestegen kosten. Dit is een uitdaging voor zowel de productie als de handel", pleit Labinot verder.


Romanasla vlak voor de oogst

Consumptietrend nog niet te herkennen
Volgens Labinot heeft een diversiteit aan gewassen topprioriteit bij de teelt van vollegrondsgroenten. "In principe telen we het gehele productpalet dat in onze thuisregio geteeld wordt in de vollegrond, waaronder kool-, blad-, stengel- en wortelgroenten. Noemenswaardige trends wat betreft soorten of consumptie zijn tot dusver nog niet waarneembaar, aangezien we ons nog aan het begin van het seizoen bevinden."


Koolrabi zover het oog reikt

Succesformule voor de toekomst
Naast een totaal areaal van circa 2000 hectare in de vollegrond kan Landfrisch dankzij haar nauwe partnerschap met de Vitarom-group ook terugvallen op circa 100 hectare glastuinbouw. Labinot: "Volgens ons is de succesformule voor de toekomst, ongeacht of het gaat om glastuinbouw of vollegrondsteelt, een teelt die is afgestemd op de markt en de vraag, gecombineerd met een bindende en continue afname van deze teelt. Vooral vanwege de enorme kostenstijgingen zouden we met een partnerschappelijke open boek calculatie moeten werken."

Foto's: Landfrisch

Voor meer informatie:
Labinot Elshani
Landfrisch AG
Walter-Gropius-Straße 28
D-50126 Bergheim, Duitsland
Tel: +49 2271 9955410
info@landfrisch.com  
www.landfrisch.com