Verschillende uienteeltgebieden in China leveren momenteel grote hoeveelheden uien aan de Chinese markt, zodat de uienprijs is gedaald. Bovendien vertonen de verzendingskosten een neerwaartse tendens, zodat een aantal exporteurs is begonnen met de voorbereiding van orders voor de exportmarkt voor uien. De heer Wang van bij Shandong Zhuoyi Import and Export sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de exportmarkt voor uien.

Volgens Wang is de piekperiode voor de levering van uien aan de Shandong-markt in volle gang. Ook andere uienteeltgebieden zijn begonnen met de oogst van hun uien, waaronder Feng county in Xuzhou, Jiangsu en Tongxu county in Kaifeng, Henan. Vorig jaar was de winst middelmatig en sommige handelaren leden een aanzienlijk financieel verlies. Het risico is vrij groot, zodat handelaren met opslagruimte niet staan te popelen om dit jaar uien in hun pakhuizen op te slaan.

"De huidige FOB-prijs van geschilde uien uit Qingdao ligt rond € 607 per ton, wat veel lager is dan in april. De prijs van gele uien van 8 cm uit Shandong bedraagt ongeveer € 0,14-0,16 per 0,5 kg. De prijs van rode uien van 8 cm bedraagt ongeveer € 0,11-0,14 per 0,5 kg. De belangrijkste reden voor de prijsdaling is het begin van de uienoogst in Yunnan, Sichuan, Jiangsu, Shandong en Henan. Het marktaanbod is enorm en dus daalt de prijs," zei Wang. "Maar goedkope uien hebben een concurrentievoordeel op de internationale markt. De Chinese uienexport heeft meer dan een jaar vrijwel stilgelegen, maar onlangs zijn overzeese kopers begonnen te informeren naar de huidige prijzen."

Gansu is een van de belangrijkste uienteeltgebieden in China. De weersomstandigheden en de bodemgesteldheid zijn beide zeer geschikt voor de aanplant van uien. De omvang van de uienteelt in Gansu is enorm en de kwaliteit van het product is hoog. Dat is de reden waarom uien uit Gansu populair zijn bij overzeese kopers. "De uienoogst in Gansu zal naar verwachting eind juli beginnen en de eerste aanvoer zal naar verwachting in augustus op de markt komen. Het is echter nog te vroeg om de prijzen van Gansu-uien te bespreken. De prijs wordt bepaald door de weersomstandigheden, de oogstomstandigheden, de totale oppervlakte die aan uienplantages wordt besteed, de opbrengst enz."

"De productwaarde van uien is niet zo hoog, dus toen de verzendingskosten vorig jaar begonnen te stijgen, stopten vele uienexporteurs hun activiteiten. Zij exporteerden kleine hoeveelheden geschilde uien naar het VK, maar ook dat is gestopt. De transportkosten waren gewoon te hoog," zei Wang. "In maart begonnen de transportkosten echter te dalen. De huidige verladingskosten van Qingdao naar Europa bedragen ongeveer €8400 per container. Verwacht wordt dat de verladingskosten nog verder zullen dalen, maar de productwaarde van uien blijft vrij laag, zodat het enige tijd zal duren voordat uienexport weer winstgevend is."

Naast hele uien verkoopt Shandong Zhuoyi Import and Export ook diepgevroren uienblokjes, diepgevroren uienplakjes en diepgevroren uienringen. "Deze producten kunnen lang in de vriezer worden bewaard, dus hun prijs is niet gevoelig voor externe factoren. Daarom zijn we onze diepgevroren uienproducten blijven exporteren."

Voor meer informatie:
Mr. Wang
Shandong Zhuoyi Import and Export Co., Ltd.
+8613213293300
wangjunjie@shangzhuofood.com