Tholen - Ron Hermans is zijn hele carrière al werkzaam in de ongediertebestrijding, sinds 2001 als zelfstandige voor Alkon Ongediertebestrijding, dat naast Ron bestaat uit twee mensen in de buitendienst en één persoon op kantoor.

De ongediertebestrijder komt bij veel AGF-bedrijven over de vloer. "Met name de grotere bedrijven, die vaak een strenger beleid voeren, weten me te vinden. Voor bedrijven waar voedingsmiddelen worden bereid, opgeslagen of verhandeld, is het verplicht om volgens de HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) een bestrijdingsplan te hebben. Dit om het gevaar van een biologische besmetting te inventariseren, te voorkomen of te bestrijden. In ons bestrijding- en onderhoudsplan is hier alle aandacht voor."

Eén van de bedrijven waar Ron frequent langsgaat is Mitrofresh in Maasdijk, specialist in exotische en Aziatische groenten. Het contact met Ron was er al voordat kwaliteitscoördinator Natasja van Tetering in 2017 in dienst trad en ze is vol lof over de ongediertebestrijder. "Ron komt hier zo'n tien keer per jaar even over de vloer. Hij is heel pro-actief en ontzorgt ons echt op het gebied van ongediertebestrijding en is daarbij altijd bereikbaar voor vragen."

Van exotische insecten die met de producten binnenkomen heeft Mitrofresh nooit te maken gehad. "De ongediertebestrijding is dan ook echt gericht op muizen en insecten die van buiten naar binnen komen. Nu hebben we gelukkig ook geen grote calamiteiten gehad, maar het is ook een verdienste van Ron dat we alles goed onder controle hebben. Als hij iets opmerkt, meldt hij het direct of verhelpt hij het meteen. In een logboek houdt hij de acties bij. Als er bijvoorbeeld een kleefplaat voor vliegende insecten vervangen moet worden, pakt hij dat zelfstandig op. Ook geeft hij regelmatig advies, bijvoorbeeld als  een stapel pallets een broedplaats voor ongedierte kunnen zijn. Daarin merk je ook zijn ervaring. Ook als ik vragen heb over bepaalde certificeringen kan ik altijd bij Ron terecht."

Het up-to-date-houden van de regels is een belangrijk onderdeel van Ron zijn vak. "Ik ben in bezit van alle EVM diploma's en erkend door het ministerie van VROM. Tevens VCA en HACCP gecertificeerd. Muizen blijven in de AGF-sector de meest voorkomende vorm van ongedierte, maar ook ondernemen we actie om vliegende insecten te voorkomen, onder meer met blauwe lampen en kleefplaten, zodat we ook determineren wat de vondsten zijn. Belangrijke trends in de ongediertebestrijding zijn dat er steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen mogen worden toegepast, ook door professionals. Daarnaast vindt er in de rapportages steeds meer een digitaliseringsslag plaats."

"Mensen kunnen bij mij terecht voor plaagdierbestrijdingen, vogelweringen, HACCP-advies, houtwormbestrijding, hygiëne-audits, onderhoud van de monitoringsystemen en gasvrijmetingen van onder meer zeecontainers", vertelt Ron. Het werkgebied van Alkon is Zuid-Holland en omstreken. "Ik ben in het verleden ook weleens letterlijk naar de andere kant van de wereld gestuurd - naar Australië en Nieuw-Zeeland - om opdrachten uit te voeren, maar ik werk vooral in de buurt. Daarbij kan ik me ook onderscheiden met een snelle service. Ik kom bij sommige klanten al twintig jaar over de vloer. Dat schept vertrouwen, zeker als we het ongedierte al zolang buiten de deur kunnen houden. Zoals ik altijd zeg: 'With Alkon they are all gone!'" 

Voor meer informatie:
Ron Hermans
Alkon Ongediertebestrijding
Mauritsstraat 29
2271 SC Voorburg
070 387 66 64
06 15 09 79 45
info@alkon.nl
www.alkon.nl 

Natjasja van Tetering
Mitrofresh
Transportweg 61
2676 LM Maasdijk (NL)
natasja@mitrofresh.com
www.mitrofresh.nl