Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 13.200 vluchtelingen uit Oekraïne aan het werk in Nederland

Ruim 13.200 vluchtelingen hebben inmiddels werk gevonden in Nederland. Dit blijkt uit het aantal meldingen dat UWV heeft ontvangen van werkgevers. Sinds begin mei zijn er 8.900 nieuwe meldingen binnengekomen bij UWV bovenop de 4.300 meldingen uit april. De vluchtelingen hebben vooral werk gevonden in de horeca en via uitzendbureaus. In de regio’s Groot Amsterdam en Den Haag zijn de meeste vluchtelingen aan de slag gegaan.

Ruim 8900 meldingen sinds begin mei
Sinds 1 april moeten werkgevers een melding doen bij UWV wanneer zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen. In april zijn er ruim 4.300 meldingen door werkgevers gedaan en in mei en in de eerste week van juni zijn daar ruim 8.900 meldingen bijgekomen . In de eerste week van mei kwamen er bijna 1.700 meldingen binnen, in de tweede week bijna 1.600 en in de derde week meer dan 2000. In de laatste week van mei en in de eerste week van juni deden ruim 3.600 werkgevers melding bij UWV wat het totaal nu op 13.200 brengt.

Aan het werk via uitzendbureaus en in de Randstad
Vluchtelingen uit Oekraïne vinden werk in verschillende sectoren. Zo zijn er vluchtelingen aan het werk gegaan in de horeca, zakelijke dienstverlening en transport en logistiek. De meeste vluchtelingen vinden werk via uitzendbureaus. Zo’n 47% van de geregistreerde meldingen geven aan dat de vluchteling werk heeft gevonden via een uitzendbureau. Via deze bureaus gaan de vluchtelingen aan het werk als bijvoorbeeld productiemedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker. Ook vinden veel vluchtelingen werk in de horeca (11%), land- en tuinbouw (8%) en de zakelijke dienstverlening (7%).

Vooral in de Randstedelijke regio vinden veel vluchtelingen uit Oekraïne werk. De meeste vluchtelingen vinden in de Groot Amsterdam ( o.a. Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer) (13%) een baan. Hier vinden vluchtelingen vooral werk in de horeca en via uitzendbedrijven. Ook in de regio’s Haaglanden (Den Haag, Delft en Rijswijk) (8%) en Rijnmond (o.a. Rotterdam, Barendrecht en Vlaardingen) (6%) en vinden veel vluchtelingen werk.

Geregistreerde meldingen en totaal aantal meldingen
De hierboven genoemde percentages zijn gebaseerd op het aantal door UWV geregistreerde meldingen. Dit aantal meldingen is lager dan het totaal aantal ontvangen meldingen omdat het meer tijd kost om een melding volledig te registreren. Dit heeft geen invloed op de start van de werkzaamheden. Zodra de melding gedaan is kan de vluchteling na twee dagen aan het werk. De werkgever hoeft niet te wachten op bevestiging van UWV.

Vrijstelling en meldplicht
Vanaf 1 april geldt een vrijstelling voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning voor een vluchteling uit Oekraïne. Wel moet de werkgever melding doen bij UWV van het in dienst nemen van een vluchteling uit Oekraïne op grond van de vrijstelling, om het risico op misstanden te signaleren en te verkleinen. De werkgever moet minimaal twee werkdagen voor het ingaan van de werkzaamheden melding gedaan hebben bij UWV van het in dienst nemen van een vluchteling uit Oekraïne. Het niet naleven van de meldplicht is beboetbaar op grond van de Wet arbeid vreemdelingen. De Arbeidsinspectie is belast met de handhaving hiervan.

Bron: UWV

Publicatiedatum: