Veel AGF-handelaren en telers zijn wielrenfanaten en volgen de Tour de France op de voet. Daarom organiseren de redacties van AGF, GroentenNieuws en BPNieuws voor de vierde keer op rij het tourploeg-spel. Dit jaar heeft veredelingsbedrijf Takii opnieuw haar naam aan het spel verbonden.

Friederike van der Boon – Takii Europe B.V: “Het Tourploeg-spel heeft inmiddels een warme plek veroverd in de harten van de wielerfanaten onder de lezers van AGF, GroentenNieuws, BPNieuws en Uiennieuws. Sport meebeleven of beoefenen, als het bijdraagt aan een goede (mentale) gezondheid, dan heb je onze support. En tja, als veredelaar met het meest begeerlijke wielrenshirt van de sector is het eigenlijk een must om onze naam aan dit vermakelijke spel te hangen én de prijzenpot aan te vullen met twintig bolletjestruien.”

Iedereen uit de AGF-handel of tuinbouw wordt uitgenodigd om met dit tourspel mee te doen. Deelname is gratis en voor de nummers 1, 2 en 3 ligt respectievelijk 125, 75 en 50 euro klaar! De eerste 20 in het eindklassement ontvangen van Takii daarnaast een bollentrui.

Vorig jaar pakte Geert van der Wel, fietsfanaat en werkzaam bij Blue Radix, op de valreep de meeste punten. Hij nam daarmee de gele trui over van Harry Stijger. De tuinbouwjournalist werd tweede, terwijl potplantenkweker René Willemsen van Willemsen Weijs derde werd. 

Klik hier om je in te schrijven

Zodra de Tour de France op 1 juli 2022 van start gaat, kunnen de renners van iedere ploeg punten gaan scoren. Bekijk onderstaande spelregels voor de exacte puntentelling.

Iedere dag is op de website de uitslag van de laatste etappe te bekijken. Iedereen kan in de loop van de avond na elke etappe zien hoe alle ploegen gescoord hebben. Tevens ontvangt iedere deelnemer op verzoek 's avonds een e-mail met daarin alle uitslagen. Uiteraard doen we ook op onze sites de dag erna verslag van de tussenstand. Aan het einde van de Tour de France wordt de einduitslag via de website en e-mail bekendgemaakt.

Spelregels

 • Aanmeldingen moeten uiterlijk vrijdag 1 juli 2022 om 12.00 uur binnen zijn;
 • Een ploeg kan hierna niet meer worden gewijzigd;
 • Iedere ploeg bestaat uit 12 wielrenners die zowel bij elke etappe als aan het einde van de Tour de France punten kunnen scoren voor je ploeg;
 • Als een renner tijdens de Tour de France uitvalt, kan er geen vervanger worden ingezet (net als bij echte wielerploegen);
 • Omdat de officiële Tour de France-deelnemerslijst pas een dag voor de start bekend wordt gemaakt, is de samengestelde ploeg onder voorbehoud. Blijkt een renner niet mee te doen, dan dient de deelnemer zelf uiterlijk 1 juli 2022 om 12.00 uur een vervanger te selecteren;
 • Indien een renner betrokken raakt bij dopingperikelen worden alle behaalde punten van de betreffende renner geschrapt. Dit geldt ook als de dopingperikelen vóór de Tour de France zijn ontstaan en ook als de in opspraak geraakte renner vrijwillig de Tour de France verlaat. Bij twijfel over het toepassen van deze spelregel beslist de spelleiding, waarbij een zeer afgewogen beslissing zal worden genomen. De uitslagen van alle andere renners blijven in een dergelijk geval onveranderd (en schuiven niet door vanwege het wegvallen van een renner);
 • Diskwalificaties na het einde van de Tour de France worden niet meegenomen in de uitslag van Tourploeg.nl;
 • Indien daar aanleiding toe is kan de spelleiding besluiten een etappe te laten vervallen;
 • Bij de truien gaan de punten naar de leider in het betreffende klassement (geel: algemeen klassement, groen: puntenklassement, bolletjes: bergklassement, wit: jongerenklassement). Deze punten worden gescoord direct na afloop van een etappe. Gescoorde punten voor een dagtrui blijven gewoon staan als de betreffende renner de daaropvolgende dag niet meer van start kan gaan (dopinggevallen uitgezonderd).
 • Na de laatste etappe worden er geen dagpunten toegekend aan de gele, groene, bolletjes- en witte trui. Wel worden dan de punten voor de eindstanden bij de truien toegekend;
 • Alle uitslagen worden overgenomen van de officiële Tour de France-website;
 • Indien een etappe door de Tour-organisatie wordt geneutraliseerd, zal die etappe niet meetellen bij het spel. Truien zullen die dag (voor zover mogelijk) wél meetellen;
 • Wanneer de spelregels geen duidelijke oplossing bieden, beslist de spelleiding. Hierbij zullen weloverwogen beslissingen worden genomen; het vriendelijke verzoek deze beslissingen te accepteren. Bedenk bij dit alles: het is maar een spelletje. 

De punten kunnen als volgt worden verzameld

Elke etappe
1e plaats 30 punten
2e plaats 15 punten
3e plaats 12 punten
4e plaats 9 punten
5e plaats 8 punten
6e plaats 7 punten
7e plaats 6 punten
8e plaats 5 punten
9e plaats 4 punten
10e plaats 3 punten

Drager gele trui 10 punten
Drager groene trui 5 punten
Drager bolletjestrui 5 punten
Drager witte trui 3 punten

Het eindklassement
1e plaats 150 punten
2e plaats 75 punten
3e plaats 50 punten
4e plaats 40 punten
5e plaats 35 punten
6e plaats 30 punten
7e plaats 28 punten
8e plaats 26 punten
9e plaats 24 punten
10e plaats 22 punten
11e plaats 20 punten
12e plaats 18 punten
13e plaats 17 punten
14e plaats 16 punten
15e plaats 15 punten
16e plaats 14 punten
17e plaats 13 punten
18e plaats 12 punten
19e plaats 11 punten
20e plaats 10 punten

1e plaats groene trui 40 punten
2e plaats groene trui 20 punten
3e plaats groene trui 10 punten

1e plaats bolletjestrui 40 punten
2e plaats bolletjestrui 20 punten
3e plaats bolletjestrui 10 punten

1e plaats witte trui 20 punten
2e plaats witte trui 10 punten
3e plaats witte trui 5 punten

We willen deelnemers vragen om zich met hun eigen voor- en achternaam in te schrijven voor het Takii-Tourploegspel. Deelnemers gaan ermee akkoord dat het klassement dagelijks op onze site wordt weergegeven.

Klik hier om deel te nemen

Voor vragen: tourploeg@agf.nl