Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Libardo Hernández, Onions (Colombia):

"Vanaf 2023 zullen we onze lenteuien vers, vacuüm verpakt en gedroogd exporteren"

Lenteui, ook wel grove bieslook of pijplook genoemd, wordt in Colombia op een areaal van ruim 17.000 hectare in 14 departementen geteeld. Met een opbrengst van meer dan 250.000 ton per jaar en een aandeel van 67,4% is het departement Boyacá het belangrijkste teeltgebied. Daar is ook Onions gevestigd, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de teelt van de jaarrond beschikbare lenteui, de meest geconsumeerde groente van het land.

"Lenteui is een van de belangrijkste gewassen in China en Japan, waar dit wonder van de gastronomie vandaan komt. In deze landen wordt het al meer dan 2.000 jaar geteeld en ook nu nog is dit product van groot belang in de Aziatische keuken. Lenteui werd in de jaren zestig door de Spanjaarden in Colombia geïntroduceerd en sindsdien heeft de professionele teelt zich hier ontwikkeld om te voorzien in de nationale consumptie. Momenteel richten we ons zelfs op de buitenlandse markt dankzij de ongeëvenaarde kwaliteit van onze ui", vertelt Libardo Hernández, voorzitter van Onions.

"Lenteui is een groente die dagelijks wordt gebruikt in de Colombiaanse keuken. Het is de koningin van de Colombiaanse keuken en 55 miljoen Colombianen consumeren het drie keer per dag. Colombianen zijn zo gewend aan de smaak van de grove bieslook dat het misschien wel de groente is die het hardst wordt gemist door elke Colombiaan die in het buitenland woont."

"We werken al lang met de verse variant en dit jaar zijn we begonnen het product ook te verwerken", zegt Libardo Hernández. "Hiervoor hebben we in België een lijn gekocht voor het wassen van de uien. Onze gewassen zijn gecertificeerd in goede landbouwpraktijken (BPA) en we beschikken over het certificaat van het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA) om de verse uien te kunnen verwerken en exporteren. In de gemeenten Tota, Cuitiva en Aquitania werken we samen met de telers aan goede teeltpraktijken om toegang te krijgen tot meer en betere markten voor dit product."

Een van de belangrijkste rassen is Corpoica Aquitania 1, een uiengenotype dat is ontwikkeld voor de streek rond het Tota-meer. Het is de eerste lenteui in Colombia die bij het ICA is geregistreerd.

"Om de genetische variabiliteit te onderzoeken in de plantengenenbank die wordt beheerd door Agrosavia, werden 62 lenteuiklonen geëvalueerd voor de gemeenten Aquitania, Tota en Cuitiva", vertelt Libardo. "Het beste resultaat werd bereikt met Corpoica Aquitania 1, een ras met uitstekende eigenschappen. Het ras is teelttechnisch heel interessant, heeft een groot aantal pseudostengels, een hoge concentratie aan pyrodruivenzuur – die de ui de scherpe smaak verleent –, en een opbrengst die gelijk is aan of groter is dan die van de andere rassen."

"De telers van Aquitania, Tota en Cuitiva en, in het algemeen, van heel Colombia hebben altijd de onvoorwaardelijke steun gekregen van organisaties zoals het ICA en Agrosavia, die altijd klaarstaan om te helpen bij het certificeringsproces voor gezonde, kwaliteitsvolle en voedselveilige gewassen. Agrosavia werkt al meer dan 20 jaar aan het verbeteren van de concurrentiekracht en duurzaamheid van de uienteelt in ons land. De inspanningen richten zich op het verbeteren van bodem, water, bemesting en integraal naoogstbeheer."

"Voor Agrosavia en het ICA, maar ook voor ons is de kwestie van de opleiding van de telers en hun werkmethoden erg belangrijk. We moeten immers het Tota-meer, een van de belangrijkste zoetwaterreserves in Colombia, beschermen. Het meer levert water aan de bevolking van negen gemeenten en aan de industrie in de regio. Bovendien is het een reservaat voor endemische vogels en trekvogels."

Volgende stap: de internationalisering van de Colombiaanse lenteui
"Momenteel zetten we onze uien af op de nationale markt, voornamelijk in het centrum van het land. Volgend jaar willen we ons op de binnenlandse markt concentreren op de supermarktketens en onze capaciteit in de pakstations verder uitbreiden om ook op de exportmarkt actief te kunnen zijn. We zijn bijvoorbeeld al aan het onderhandelen met bedrijven in Florida over export vanaf augustus 2022."

"Vanaf januari 2023 zullen we meerdere buitenlandse markten bereiken met verse, vacuüm verpakte en gedroogde lenteuien. Dat laatste product is ons paradepaardje, 100% natuurlijk, 100% Colombiaans, dat wordt verwerkt in onze faciliteiten in Aquitania, dé gemeente van dit "groene goud". We zouden graag met dit product miljoenen huishoudens bereiken, want gedroogde lenteuien zijn lang houdbaar en hebben een buitengewone kwaliteit qua smaak, geur en scherpte, net alsof ze pas gesneden zijn."

"We zullen werken met verdelers in vele delen van de wereld die verantwoordelijk zullen zijn voor de afzet van "de koningin van de Colombiaanse keuken". Meerdere mensen en bedrijven uit verschillende landen hebben al contact met ons opgenomen via onze social media en onze website. We gaan ook bieslook dehydrateren. Ook dit gewas heeft wereldwijd een zeer brede afzetmarkt."

Voor meer informatie:
Onions SAS
Aquitania (Boyacá) - Colombia
Tel: +57 311 5571686
info@onions.com.co
onions.com.co

Publicatiedatum: