Tholen - "De Nederlandse uien zijn bijzonder in trek in Duitsland", dit vertelt Jaap van Dijk van Más Frutas. De ervaren handelaar is nu sinds ruim een half jaar voor zichzelf gestart met het vinden van kwalitatief hoogwaardige producten waar zijn, veelal Duitse, relaties behoefte aan hebben. Waar hij zich voornamelijk specialiseert in exclusieve producten geeft Jaap aan dat sinds januari vooral de 'traditionele' Nederlandse groenten heel populair zijn op de Duitse markt. 

"Normaal gesproken ga ik op zoek naar exclusieve, kwalitatief hoogwaardige producten, wat een hele moeilijke handel kan zijn", vervolgt Jaap. "Ik had echter nooit gedacht dat op het moment uien de hoofdmoot van mijn handel zouden zijn. Ze zijn sinds januari/februari heel hot in Duitsland. Normaal was het voor mij altijd een bijproduct, maar inmiddels doe ik zo'n 60 à 70 pallets per week, wat voor mij gewoon heel veel is. Het is een zorgeloze handel. Die verandering is voor mij ook wel eens lekker."

De reden voor de populariteit van de uien van Hollandse bodem aldaar ligt, volgens Jaap, in de hoge prijzen van de Spaanse uien. "Normaliter importeren ze in Duitsland nu veelal dikke Spaanse uien, maar deze zijn al snel een euro of 6 à 7 duurder per zak. Dit zorgt ervoor dat ze naar alternatieven gaan zoeken en die kunnen wij aanbieden. Zo zie je maar dat er altijd wel een product is wat je groot kan maken", lacht Jaap.

Verborgen pareltjes
Naast de uien is de handelaar op het moment ook veel bezig met druiven. "Dat is gewoon heel moeilijk op het moment. Ik probeer in de Egyptische en Marokkaanse hoek de verborgen pareltjes te vinden, maar dat gaat niet even makkelijk. In Italië heb ik niet veel te zoeken, omdat ik tussen de grote handelaren moet werken en dat is daar heel lastig. Als je de goede druiven tussen de, normaal gesproken mindere kwaliteit uit Egypte en Marokko, hebt gevonden, ben je wel spekkoper."

Spijt van de keuze voor een eigen onderneming heeft Jaap dan ook zeker niet. "Het is een gekkenhuis geweest, joh. Ik heb bijna geen rust gehad in het eerste half jaar en heb veel te danken aan de hulp van mijn zoon. Hij gaat echter ook weer fulltime studeren, maar blijft me zo nu en dan wel deeltijds helpen in de zaak."

"De drukte is natuurlijk prachtig, maar het is wel tijd voor een beetje rust. Nu helpt het heel erg dat de medewerkers van Fidor Accountants me bijstaan, waardoor ik me echt kan richten op mijn vak. Toch ga ik binnenkort ook even lekker op vakantie." Hij geeft echter aan dat zelfs hier het werk door gaat. "Maar dan zittend onder een heerlijk zonnetje. Vervolgens kan ik me daarna weer voor de volle honderd procent voor mijn relaties inzetten."

Voor meer informatie:
Jaap van Dijk
Más Frutas
+31 6 57 63 67 46
jaap@masfrutas.nl 
www.masfrutas.nl