In Zeeland staat het bewijs dat vernieuwing in uienverwerking geen utopie is: MSP Onions beschikt over de grootste volautomatische uienverwerkingslijn ter wereld. Dankzij de slimme luchttechnieken van Modesta Filters wordt stof tot een minimum beperkt. Reststromen worden efficiënt en volledig stofvrij afgevoerd. Dat leidt tot minimale stilstand en slijtage van machines, een schoner product en een prettige werkomgeving. Modesta was vanaf de ontwerpfase betrokken bij de nieuwe fabriek en kon daardoor uitgebreid adviseren over ontstoffingstechnieken en brandrisico’s. We spreken met Modesta en MSP Onions over de samenwerking.
 

Maurice Nieuwenhuijse, Lindert Moerdijk en Sjoerd van Diepen

Lindert Moerdijk, salesdirector bij MSP Onions, kreeg zijn carrière in de agrarische sector met de paplepel ingegoten: zijn vader Lijn en ooms Jan en Rinus richtten het bedrijf op in 1983. Zij geven het stokje door aan hun zoons Lennart, Lindert en Benny. Deze nieuwe generatie wist dat de oude manier van werken niet meer voldeed. De steeds strenger wordende eisen op het gebied van kwaliteit en traceerbaarheid, maar ook de krappe arbeidsmarkt overtuigden de familie Moerdijk ervan dat automatisering de toekomst had. Daarom investeerden ze in een volledige automatische uienfabriek. De nieuwe hal beschikt over 16 sorteerlijnen die 160 uien per seconde kunnen verwerken, een volledig geautomatiseerde opslagloods, een verpakkingslijn die 120 ton per uur aan kan en een geavanceerd track-and-trace-systeem.

Omdat een fabriek van zo’n omvang ook veel stof en reststromen oplevert, wist Lindert vanaf het begin dat hij een expert nodig had. Zo raakte hij in gesprek met Diederick Kloppenburg van Modesta Filters. “We gebruikten al een Modesta-filter voor onze bestaande productiefaciliteit. Dat beviel erg goed, dus was de keuze eigenlijk snel gemaakt,” zegt Lindert.

Zijn collega, Maurice Nieuwenhuijse, verantwoordelijk voor alle technische installaties, vult aan: “Modesta’s filterinstallaties zijn robuust en geschikt voor de verwerking van veel stof en vellen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en vereisen weinig onderhoud.” Ook de filterslangen zijn een voordeel, vertelt hij. Modesta werkt uitsluitend met filterslangen, die een langere standtijd en levensduur hebben dan patroonfilters. “Als verantwoordelijke voor onderhoud en service zijn dat prettige bijkomstigheden,” aldus Maurice.

Modesta zat vanaf het begin aan tafel bij alle belangrijke gesprekken over de nieuwe fabriek, zo vertelt Sjoerd van Diepen, technical sales advisor bij Modesta. “Zo vroeg in het proces al betrokken zijn is een ideale situatie, want stof en reststromen worden in veel fabrieken onderschat. Dan moeten we achteraf, als alle belangrijke beslissingen voor de verwerkingslijn al zijn gemaakt, nog een oplossing gaan bedenken.” In dit geval kon Modesta meedenken over de ideale positionering en indeling van de fabriek. Daarbij zijn de heersende windrichting en interne compartimentering cruciaal, want “van de natuur win je het nooit,” aldus Sjoerd. Zo is het onwenselijk dat de wind rechtstreeks op een toegangsdeur staat. “De luchtstroom in een fabriek moet altijd van schoon naar vuil gaan,” legt Sjoerd uit. “Zo voorkom je dat er een onbalans ontstaat en het vuil vanaf de ontvangst naar de verpakking wordt overgebracht.” Gedurende het ontwerpproces hebben heel wat verschillende opstellingen de revue gepasseerd, vertelt Lindert: “Zo hebben we veel gespard over reststoffenverwerking.” Op aanraden van Modesta koos hij voor meerdere grondbunkers, die het grond, de kluiten en de slechte uien gescheiden kunnen opslaan. 
 


Actieve schoning
Modesta heeft uiteindelijk op bijna elke plek in het productieproces wel een oplossing geleverd: van de ontvangst tot de verpakking. Het resultaat is in totaal 180.000 m3/h luchttechniek. Bij de aanvoer van de voorsorteerders is een windzifting-schoningsysteem geïnstalleerd. Bij de elektronische sorteerder zorgt een combinatie van stofafzuiging en een overdruksysteem dat het product én de camera’s schoon zijn en blijven. Sjoerd licht toe: “Door middel van blowerbeams worden alle losse blaadjes van de ui afgeblazen en -gezogen. Daarnaast zorgt het overdruksysteem dat de stof buiten de camerakasten blijft. Zo kan de sorteerder zijn werk blijven doen en wordt de cameratechnologie niet beïnvloedt door stof.” De reststoffen van de afstaarters komen terecht in gesloten schrapergoten van in totaal maar liefst 160 meter lang. Die voeren het door naar een van de twee stationaire persinstallaties. Deze gesloten manier van afvoeren voorkomt de verspreiding van stof.

De fabriek van MSP Onions is opgestart medio 2020. De twee bedrijven zijn momenteel bezig met het aanbrengen van verbeteringen. “Het is logisch dat de laatste puntjes nog op de i moeten, want voor dit project hadden we geen referentiekader,” zegt Lindert. “Van ons initiële plan is 95% een goede inschatting geweest, de overige 5% moeten we nog wat tweaken.” Omdat MSP Onions als eerste uienverpakker gebruik maakt van automatisch kistentransport, bleek achteraf dat ook daar afzuiging noodzakelijk is om storingen aan sensoren te voorkomen. Sjoerd noemt de manier van samenwerken open en direct: “We kunnen tegen elkaar zeggen wat we zien en wat misschien nog beter kan. Dat leidt uiteindelijk altijd tot een optimalisatie. MSP Onions weet goed wat het wil en zelf heb ik ook al 20 jaar ervaring in de uien.” Diederick vult aan: “Voor deze samenwerking werd echt alles uit de kast gehaald wat betreft ideeën en mogelijkheden, dat heeft tot een mooi eindresultaat geleid.”

Inmiddels heeft MSP Onions zelf al meerdere keren als referentieproject gediend voor andere uienverwerkers die overwegen te investeren in Modesta’s installaties. “Onze fabrieksvloer spreekt voor zich: je ziet meteen dat het hier schoon is, ondanks de grote volumes die we verwerken,” aldus Lindert. “De stofafzuiging is goed geregeld en we hebben er geen omkijken naar. Dat is voor ons als MSP het allerbelangrijkst.”

Voor meer informatie:
Modesta
Handelsweg 48
3881 LS Putten
Tel.: +31 341 371 010
info@modestafilters.com
www.modestafilters.nl 

Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
lindert@msp-onions.nl    
www.msp-onions.nl