Wim Menu (Broere Irrigatie): "Als mechanisatie erop ingericht is, gaat dit heel groot worden"

Dripirrigatieproef (15 hectare) dit jaar gecombineerd met fertigatie

Tholen - In zijn reizen langs wereldwijde uienteeltgebieden kwam Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions erachter dat er met behulp van druppelirrigatie in 'woestijngebieden' prima uien geteeld konden worden. Met de weersextremen van de afgelopen jaren in het achterhoofd nam hij het initiatief om ook in Zeeland proeven aan te leggen met druppelirrigatie.

De proef in Zeeuws-Vlaanderen gaat dit jaar het tweede jaar in en beslaat 15 hectare. Nieuw is dat dit jaar de dripirrigatie wordt gecombineerd met fertigatie. Broere Irrigatie verzorgt de techniek en bediening van het irrigatie- en fertigatieproces. Van Iperen levert de fertigatie. Pieter Pateer verzorgt het advies met betrekking tot de gewasbescherming en het loonwerk wordt verzorgd door Boonman.

"Vorig jaar hebben we ervoor gekozen alleen water toe te dienen, met een beetje salpeterzuur omdat dit helpt tegen het dicht slippen van de tapes, dat is een ervaring die we mee hebben genomen uit de fruitteelt", vertelt Wim Menu van Broere Irrigatie. "Dit jaar verdelen we het veld in vier vakken. We hebben een vak met uitsluitend 100% irrigatie met uitsluitend kunstmest. De volgende stap is een vak met 50% kunstmest en 50% bemesting via de driptapes. Het laatste vak is 100% toediening van meststoffen via de drip. We gaan dus heel veel  vergelijkingsmateriaal verzamelen op praktijk niveau. Bovendien hebben we ook nog een gedeelte dat volledig traditioneel beregend wordt."


Foto van 10 juni

Wim ziet enorm veel potentie in de uiendripproef. "Afgelopen jaar hebben we de opbrengsten serieus zien plussen op een aantal percelen. Het was dit jaar een uitdaging om de tapes de grond in te krijgen vanwege de taaie structuur van de grond, maar zijn daar wel in geslaagd, hoewel we wel dieper hebben gezaaid dan gebruikelijk is. Met Pasen zijn we gestart met irrigeren en dat heeft er toe geleid dat we nu een mooie opkomst hebben."


Lastige start van de irrigatie bij Wiskerke door de slechte structuur van de grond

Wim is ervan overtuigd dat dripirrigatie ook in de Zeeuwse uienteeltgebieden financieel uit kan. "Vorig jaar kwamen we - in een nat jaar - bijvoorbeeld in de proef met rode uien een 20% meer opbrengst en 90% meer opbrengst in de maat 60+. Dat is gewoon de 'money maker' in de rode uien. Ook in de gele uien waren de verschillen met het beregeningsvak groot.


Uiteindelijk komt het water steeds verder horizontaal

"Het voordeel met dripirrigatie is dat er niks wordt verknoeid. Er valt niks op het blad, alleen op de wortel. Bij de traditionele beregening wordt er vaak gekeken of er nog een bui aan komt, maar als de haspel nog niet bezig is, zetten wij vaak de knop van de dripirrigatie aan. Dat systeem ligt er klaar voor. Het enige wat we ook met druppelirrigatie nodig hebben, is water. Daarom is het ook zo belangrijk dat er in Zeeland werk wordt gemaakt van de buffering van zoet water, zodat we het water niet massaal naar de Noordzee pompen.

"We hebben dus het bewijs geleverd dat er een enorme opbrengstverhoging mogelijk is. De kunst voor de komende jaren is om ook de mechanisatie zo in te richten dat die er op afgestemd zijn, daarin zijn nog slagen te maken. Maar de aardappelrooiers zijn nu ook heel anders dan dertig jaar geleden. Wanneer we de mechanisatie goed onder de knie hebben, dan ben ik ervan overtuigd dat dripirrigatie erg groot gaat worden", vervolgt Wim.


Met deze combinatie zijn de tapes gelegd en de uien gezaaid.

Vrijdag 1 juli viert Broere Irrigatie haar 30-jarig bestaan. Tijdens deze dag zijn er een zevental seminars over irrigatie in diverse teelten, pompsets, fertigatie, waterharvesting etc. Wim verzorgt zelf een seminar over dripirrigatie in de akkerbouw en vertelt over de ervaringen die in de projecten bij onder meer Wiskerke Onions en Monie zijn opgedaan.


Ook bij Monie is dit jaar een fertigatieproef opgestart.

Voor meer informatie:
Wim Menu
Broere Irrigatie BV.
Bloemendaalseweg 4a
2741 LE Waddinxveen
Mob: +31 (0)6 5192 5908
wim@broere-irrigatie.nl 
www.broereberegening.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven