De rode uien van Acquaviva delle Fonti genieten met hun zoete smaak, rijk gehalte aan flavono├»den en vitamine B en C en bollen tot wel 1,2 kilo een steeds grotere bekendheid. Het nieuwe seizoen, dat enkele dagen geleden begon, lijkt veelbelovend, zowel wat volumes als afzet betreft. We spraken met Giammarco Lionetti (zie foto) van Agriconetto, een Italiaans bedrijf met meer dan 10 hectaren. 

"We zijn ongeveer 10 dagen eerder van start kunnen gaan dan vorig jaar. Afgelopen weekend zijn we begonnen met de oogst van de eerste volumes. De bestellingen nemen gestaag toe en dit jaar is er ook weer interesse uit de Scandinavische landen, vooral uit Finland en Zweden. Voor de aanvoer naar de supermarktketens is het nog iets te vroeg, maar de afzet naar de groothandelsmarkten van onder meer Milaan, Fondi, Verona en Bologna is al op gang getrokken. De prijzen lijken bevredigend: de handelaren hebben een verhoging van 20% geaccepteerd, gezien de hogere productie- en teeltkosten."

"De uien die tot nu toe zijn geoogst, hebben een gemiddeld gewicht van ongeveer 400-450 g, met een maximum gewicht van 900 g. Door frequente irrigatiecycli tijdens de groei- en rijpingsfase hebben we kunnen vermijden wat vorig jaar is gebeurd, toen de maatvoering met bijna 50% naar beneden werd getrokken vanwege de langdurige droogte."

"Op dit moment loopt de orderafhandeling wat vertraging op vanwege de grote vraag en handentekort. We kunnen ongeveer 9-10 ton uien per dag oogsten, maar we zijn nog op zoek naar bijkomend personeel voor het schoonmaken, sorteren en verpakken van de uien. Gelukkig is het product niet meteen bederfelijk. Als nieuwigheid in 2022 lanceren we een doos van 10 kg (60x40cm) voor uien groter dan
500 g."

Voor meer informatie:
Agriconetto Srl
Sede operativa - Sp 127 km1
70021 Acquaviva delle Fonti (BA) - Itali├ź
Tel: +39 389 8286512
Tel: +39 333 6100998
agriconetto@gmail.com
agriconettosrl.com