Tholen - De aangekondigde komst van Feyenoord City op haar locatie, maakte de verhuizing van TLR International Laboratories noodzakelijk. Feyenoord blijft vooralsnog in De Kuip voetballen, maar TLR heeft voor haar microbiologisch en chemisch laboratorium een nieuwe stek gevonden in het oude pand van Van Gelder op Dutch Fresh Port in Ridderkerk. Verhuizen is voor een 24-uursbedrijf een monsterklus, maar inmiddels vinden alle monsters van de klanten hun weg naar het nieuwe laboratorium.
Gisteren kregen de plaatselijke AGF-bedrijven de gelegenheid om het laboratorium, met alle innovatieve, moderne analysetechnieken te bezoeken. Vandaag volgen de klanten en donderdag is het hele team van Control Union present bij de opening. "De vestiging op Dutch Fresh Port is een schot in de roos, gezien de 6 miljard aan im- en exportwaarde die er jaarlijks op dit terrein verhandeld wordt", zo verwelkomde Johan in't Veld van Dutch Fresh Port het laboratorium.
Openingshandeling met Johan int' Veld en Gertjan Verstoep van Dutch Fresh Port en directeur Harm Janssens van TLR.
Dennis Haksteen en Sander Buizer van Zoutewelle met Arno van der Heijden van TLR
"AGF is één van de takken waar TLR haar laboratoriumdiensten voor inzet. “85% is wel gewas-gerelateerd, maar we zijn ook erg groot in producten als granen, zaden en sojabonen. Ook zetten we ons heel breed in voor de biologische sector. We kunnen snel en nauwkeurig vaststellen of een product wel of niet biologisch is geteeld", vertelde directeur Harm Janssens van TLR tijdens de rondleiding.
Rondleiding
IRMS-analyse
“Met onze herkomstanalyse zijn we uniek op de markt. Veel AGF- producten komen uit het buitenland en het is niet altijd helder of die producten voldoen aan de levensmiddelenwetgeving en of ze de kwaliteit hebben die wordt verhandeld. Geef ons een avocado en wij zeggen waar die vandaan komt", aldus Harm. Speciaal voor de open dag had TLR aardbeien met chocolade laten aanrukken en daar ook een aantal analyses op uitgevoerd.
Gertjan Verstoep, Arno van der Heijden, Astrid Aarts en Harm Janssens
Met behulp van een IRMS-analyse kan op basis van de isotopenratio in combinatie met een zeldzame aardmetalen analyse worden vastgesteld of het AGF-product voldoet aan de biologische norm en of het product uit de regio komt die de leverancier op het etiket vermeld. Er wordt bepaald of de van oorsprong gebonden stikstof uit de groenten en fruit afkomstig is uit de lucht gebonden kunstmest of van dierlijke of plantaardige herkomst vanuit mest.”
Met de nieuwbouw zijn er ook weer nieuwe mogelijkheden voor TLR ontstaan. "Zo richten we ons steeds meer op het allround bedienen van onze opdrachtgevers. En naast onze reguliere productie, zijn er zo nu en dan specifieke actuele vraagstukken. Denk aan de aflatoixine-crisis in 2013, de fipronil eieren in zomer 2017 en uiteraard recent de Covid-19-analyses, waarbij we één van de eerste niet-medische laboratoria waren met een accreditatie voor Covid-19 op humaan materiaal", aldus Harm.
"De laatste jaren is voornamelijk onze pesticidenanalyse uitgegroeid tot de grootste afdeling binnen ons bedrijf. We zijn één van de weinige Europese labs die besmettingen zoals het Norovirus en Hepatitis A kunnen vaststellen."
Harm Janssens (TLR), Kim Sterk (Food Compass), Arno van der Heijden (TLR), Arjan Zoutewelle, Johan in't Veld (Dutch Fresh Port)
Marvin Overbeeke en Eveline van Tuijl van TLR
En, zeker voor de AGF-handelaren interessant, die analyses ook nog eens met een behoorlijke snelheid, zo kregen de geïnteresseerden tijdens een rondleiding te horen. Zo levert een Duitse supermarktklant dagelijks om 15.00 en 19.00 uur monsters van verse kruiden via een koerier aan en deze worden dezelfde dag nog gerapporteerd. "We deden al veel voor de AGF-sector, nu zitten we er middenin. We zijn vol enthousiasme om aan deze sector onze uitgebreide range van analyses vanuit dit pand van 7.000 m2 aan te bieden!"
Voor meer informatie:
Harm Janssens
TLR International Laboratories
+31 (0)10 282 32 92
[email protected]
www.tlr-international.com