Zwiebel Jansen

Eerste Duitse uien gerooid

Enkele dagen geleden is het nieuwe uienseizoen officieel begonnen met het rooien van de eerste Duitse winteruien. Ook op de akkers van Zwiebel Jansen worden nu volop uien gerooid, deelt directeur Hermann-Josef Jansen mee. "We starten het nieuwe seizoen vrijwel identiek aan vorig jaar en de eerste prognoses wat betreft de opbrengst en kwaliteit zijn veelbelovend."

Op kleinere resthoeveelheden Nederlandse uien van de oude oogst na, is de markt volgens Hermann-Josef zo goed als geruimd. "Dikke, groot uitgevallen uien, hoofdzakelijk maat 70+, zijn helaas het hele jaar al schaars. Hetzelfde gold voor de rode uien." Deze laatste kunnen parallel aan de gele uien eveneens uit Duitse teelt worden afgenomen. Hermann-Josef: "Volgens de huidige informatie zou zowel in Duitsland alsook in Nederland het rode uienareaal zijn uitgebreid. Eind augustus, dat wil zeggen aan het begin van de hoofdoogst, worden de kaarten echter opnieuw geschud en kan er een redelijke tussenbalans worden opgemaakt."

Kostenstijgingen van 25-30% bij de bewaring van uien
Net als in veel andere sectoren van de groenten- en fruitteelt is er ook in de uiensector sprake van enorme kostenstijgingen. Deze extra kosten hebben echter niet zozeer betrekking op de teelt, maar veel meer op de bewaring van de uien. "Door de extreme markt- en prijsschommelingen zijn vaste prijzen voor de afnemers zeer wenselijk. Afgezien van de kosten voor meststoffen zijn de kostenstijgingen in de uienteelt nog wel te overzien met een stijging van ongeveer 15 procent. De bewaring is daarentegen een grote kostenfactor, bijvoorbeeld door het gebruik van vloeibaar gas tijdens het drogen en de elektriciteit voor de ventilatie. Hierdoor moet men op 25-30 procent hogere opslagkosten rekenen."

Het bedrijf Jansen in Brüggen aan de Niederrhein wijdt zich al dertig jaar aan de verwerking en afzet van uien, waarbij de grondstof hoofdzakelijk afkomstig is uit eigen teelt. "Wij hebben in de loop der jaren een goede marktpositie opgebouwd en zullen ondanks de talrijke uitdagingen ook in de komende jaren concurrerend kunnen blijven werken."

Afnemende vraag in de vleesindustrie, buitenshuismarkt herstelt zich
Als middelgrote onderneming is Zwiebel Jansen in staat om flexibel en wendbaar op marktontwikkelingen te reageren: "Tijdens de pandemie heeft men vaker thuis gebarbecued. Dit speelde de vleesindustrie en daarmee ook de vraag naar geschikte uienproducten voor bij het barbecueën duidelijk in de kaart. Dit verkoopsegment is inmiddels eerder dalende, terwijl de buitenshuismarkt weer in de lift zit. De vraag in dit laatste segment ligt momenteel weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor corona", concludeert Hermann-Josef.

Foto's: Zwiebel Jansen GmbH 

Voor meer informatie:
Hermann-Josef Jansen
Zwiebel Jansen GmbH
Haverslohe 31
D-41379 Brüggen, Duitsland
Tel: +49 02163 / 50 67
info@zwiebel-jansen.de  
www.zwiebel-jansen.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven