Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzenchaos uienmarkt Noord-Italië

De situatie van de uienmarkt in Noord-Italië is niet eenvoudig. De vraag is niet hoog, mede door de hoge temperaturen die de consumptie niet aanmoedigt. Er is meer dan product genoeg, althans volgens sommige handelaren, en de prijzen zijn niet bevredigend, met name voor de telers, die te maken hebben met stijgende teeltkosten.

"De vroege ui van Noord-Italië maakt een moeilijke periode door”, vertelt Davide Marmocchi, een handelaar uit Emilia Romagna. "De vraag is niet hoog en omdat er voldoende volumes beschikbaar zijn, zorgt dit voor lastige onderhandelingen. In de afgelopen weken zijn de uien uit Veneto op de markt gekomen, wat het aanbod verder heeft vergroot. Er moet een balans worden gevonden tussen de eisen van de telers en die van de kopers, terwijl de verpakkers in het midden altijd iedereen lijken teleur te stellen."

Momenteel worden de middellate rassen geoogst, in afwachting van de winteruien die in het noorden na 20 juli geoogst zullen worden. "Er is een reëel risico op veel ondermaatse uien. De zeer hoge temperaturen zorgen voor stress bij de planten en de uien lijden daar onder, zelfs als ze besproeid worden. Door de hoge temperaturen groeien de bollen niet meer en de zorg is dan ook dat er veel product onder de klassieke '50' zal worden geoogst. Ik raad de telers aan om de te kleine maten niet in te schuren, want veel van dat product betekent grote kosten zonder enige winst. Je laat ze dus beter op het veld liggen", zegt Marmocchi.

Het late product komt op de markt zodra de vroege uien op zijn, maar in deze vreemde jaargang zal het niet gemakkelijk zijn om een onderscheid te maken tussen nieuwe uien, bewaaruien, Italiaans of buitenlands product. Kopers zullen op zoek gaan naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding, met een voorkeur voor een goede prijs eerder dan een goede kwaliteit.

Publicatiedatum: