Het Franse bedrijf Pouliquen brengt al 100 jaar uien en andere verse groenten uit Noord-Bretagne op de markt. Het bedrijf, gevestigd in Cléder (Finistère), is een belangrijke speler op het gebied van de verpakking van traditionele sjalotten, maar is ook aanwezig op de versmarkt in de vorm van uien en een twintigtal verse groenten. Alle door het bedrijf aangeboden producten worden geteeld door telers uit Prince de Bretagne, waarvan Pouliquen de officiële leverancier is.


© Franck Betermin 

Afgelopen zaterdag, 2 juli, bestond Pouliquen precies 100 jaar en werd dit heuglijke feit gevierd tijdens een speciaal evenement waar meer dan 300 aanwezigen waren bestaande uit werknemers, partners en klanten. Dit speciale evenement was ook de gelegenheid om het 500 m² grote gebouw in te wijden dat in 2020 is gebouwd en volledig is gericht op de ontwikkeling van de biologische uienverpakkings- en -verhandelsactiviteiten. Bij deze gelegenheid konden de gasten het nieuwe gebouw in kleine groepjes bezoeken. Voor die dag was een automatiseringssysteem geprogrammeerd om de werking van de verschillende automatiseringssystemen te kunnen demonstreren.  De gasten kregen in de verkoopruimte ook nog een korte video te zien waarin de verkoopactiviteiten van het bedrijf werden getoond. Tenslotte was het evenement voor Pouliquen de perfecte gelegenheid om aan alle aanwezigen mede te delen dat het bedrijf na een door Ecocert Environnement uitgevoerde controle-audit voortaan in het bezit is van het MVO SME+ label. 

© Franck Betermin 

MVO in het hart van de bedrijfsstrategie
"Bij Pouliquen hebben we onlangs besloten om op 4 hoofdlijnen te werken: de menselijke factor, die we in het bedrijf weer centraal hebben gesteld, de werkgelegenheid en de solidariteit in onze regio, het behoud van het milieu en de garantie om kwaliteitsproducten te leveren aan de consument", legt Gérard Quillévéré, mededirecteur van Pouliquen, uit.

"Als bedrijf hebben we een sociale verantwoordelijkheid. Daarom werken we veel samen met lokale partners. Onze telers bevinden zich allemaal binnen een straal van 100 km van het bedrijf. We hebben veel respect voor dit netwerkconcept, met het merk Prince de Bretagne, maar ook met de lokale verpakkingsleveranciers en transportbedrijven. Dit was al onze instelling vóór de coronacrisis, en heeft het voor ons mogelijk gemaakt de levering van producten aan onze klanten te kunnen garanderen."

Gérard Quillévéré heeft zich altijd bekommerd om het welzijn van zijn medewerkers. Daarom zijn er laatst verschillende verbeteringen aangebracht, zowel op de teeltbedrijven, met name door de installatie van automatiseringssystemen, als op de kantoren. Een mentaliteit die respect als fundamentele waarde voorstaat en die de werknemers lijkt te overtuigen, aangezien de gemiddelde anciënniteit 15 jaar bedraagt. Daartoe werden onlangs verbeteringen aangebracht, zowel in de kantoren als op de teeltbedrijven, met de installatie van automatiseringssystemen bijvoorbeeld.


© Franck Betermin

Wat het milieu betreft, recupereert Pouliquen 95% van het organisch afval dankzij een partnerschap met een lokale teler die een methaniseringsactiviteit heeft ontwikkeld. Er zijn ook acties opgezet om plastic afval te verminderen, waardoor sinds december 2021 10 ton afval is bespaard.

Ook zet Pouliquen zich in voor verschillende sociale verenigingen, waaronder Les Restos du cœur, waaraan maandelijks gemiddeld een twaalftal ton sjalotten en roze uien uit Bretagne worden geleverd aan de opslagplaats van de liefdadigheidsinstelling in Vannes. In totaal gaat het om ongeveer 24.000 producten voor de diverse begunstigden. Dankzij al deze acties is Pouliquen het 191ste bedrijf geworden dat het label KMO+ heeft gekregen. Dit label, dat overal in Frankrijk wordt erkend, is bestemd voor onafhankelijke Franse bedrijven van menselijke omvang, met ethische en verantwoorde werkzaamheden.


© Franck Betermin 

Klanten in meer dan 20 landen
Pouliquen is in 1917 opgericht door Roger Pouliquen, op slechts 20 km afstand van de huidige locatie. Hij was toen 15 jaar oud en begon met de verkoop van aardappelen. In het begin van de jaren '30 richtte hij zich vervolgens op de handel in knoflook en uien. De sjalot werd uiteindelijk rond 1975 aan het assortiment toegevoegd en werd gaandeweg het vlaggenschipproduct van Pouliquen.

In 2021 verkocht het bedrijf, met zijn 25 werknemers, bijna 11.000 ton sjalotten en uien, en 11.000 ton andere verse groenten zoals kool, bloemkool, broccoli, artisjok, wortelen, tomaten, pompoen.


© Franck Betermin 

Ontwikkeling van een biologische teelt
Pouliquen heeft de sterke wens om de biologische activiteiten te ontwikkelen. Daartoe werd in 2020 een uitbreiding van 500 m² gebouwd voor de verpakking van biologische uien, die op 2 juli is ingehuldigd. De activiteit zal er tegen eind 2022 van start gaan.

"Onze komende projecten zijn ingegeven door de wens om te groeien met respect voor de relaties die we hebben met onze lokale partners, leveranciers en transporteurs, en onze betrokkenheid op het vlak van MVO. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze huidige activiteit te vervolledigen met de toevoeging van een tak "verpakking" voor ons biologisch aanbod. Biologische voedingsmiddelen moeten voor iedereen toegankelijk zijn, en daar moeten wij voor zorgen. Daarnaast is het belangrijk om de biologische telers te steunen in hun ontwikkeling, net zoals we dat hebben gedaan bij de conventionele telers," vertelt Gérard Quillévéré.


© Franck Betermin 

Nieuwe werknemers
Sinds Gérard Quillévéré en Pascal Jaouen Pouliquen in 2002 hebben overgenomen, is het bedrijf constant gegroeid en is de omzet van Pouliquen met 10 vermenigvuldigd. In een logica van ontwikkeling en om over de middelen te kunnen beschikken om het biologische aanbod uit te breiden, beginnen er in september drie nieuwe verkoopspecialisten bij het bedrijf, wat het aantal werknemers op 28 brengt.

Voor meer informatie:
Gérard Quillévéré
Pouliquen
+33 2 98 19 51 00 
info@pouliquen.com