Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Pakomi, 52 weken Nederlandse uien

Een der grootste uienhandelaren is Pakomi B.V. te Oude-Tonge op het eiland Goeree en Overflakkee. In 1971 werd het bedrijf van de firma Buskop overgenomen, waarna men onder de naam Pakhuis Buskop verder ging. In 1978 besloot men tot de naamsverandering Pakomi B.V., directeur werd de heer Mauk Overduin. "Jaarlijks leveren we 35.000-40.000 ton uien af. Hiervan zijn 5.000 ton vriesuien en 5.000 ton zomeruien. Onze vriesuien brengen we onder de naam 'Gloriano' op de markt. Deze worden speciaal voor de vriescellen geteeld. De boeren krijgen opdracht zo weinig mogelijk kunstmest te strooien. Dit komt de houdbaarheid ten goede, hoewel er wel weinig kilo's geoogst worden. Deze uien garanderen wij, dat er binnen twee weken na aflevering geen spruiten opkomen. Het grote winkelconcern Albert Heijn neemt deze ui al 10 jaar zonder problemen af", aldus de heer Overduin.

Het laatste telefoongesprek voor de vakantie

De heer Mauk Overduin, directeur van Pakomi

"Dit seizoen werden de laatste vriesuien half juli afgeleverd. Op dat moment waren er al zomeruien. Men ging in het verleden tot de vriesuien over omdat er enkele voordelen aan zaten. Men is thans in staat om de seizoenen te overbruggen, zodat men het hele jaar door uien heeft. Hierdoor kan men het personeel aan het werk houden. In de tweede plaats kan men continu de vaste klanten bedienen. De andere uien brengen we op de markt onder het merk 'Globetrotter'".

Een gedeelte van de 8000 kisten

Vanwege de vele regen worden de uien met de hand gerooid.

Bron: Primeur 01 - Jaargang 02 - 31 juli 1987

Publicatiedatum: