De afgelopen dagen is de oogst van Borettane uien bij het Italiaanse teeltbedrijf Freddi van start gegaan. "We zijn begonnen met de export naar Nederland en voor ons is het een grote voldoening om te kunnen samenwerken met het land dat wordt beschouwd als "de koning" van de uien. Bovendien hebben we al onze eerste Maggiolina-uien of ‘pearl onions’ in het vliegtuig geladen richting Taiwan. Een andere Europese bestemming is Frankrijk", zegt eigenaar Matteo Freddi. 

‘Pearl onions’ (Maggiolina) klaar voor export 

Diversificatie van bestemmingen is het sleutelwoord. Dat betekent meer marktoplossingen naargelang het type product.

Ook voor de sjalot nadert het begin van de oogst in de regio Emilia. "De consumptie in Italië lijkt vrij rustig. Er is om het zo te zeggen geen haast bij. Ik denk niet dat er veel product beschikbaar is, maar de vraag in Italië is in mijn ogen sowieso niet groot. In het buitenland zie ik meer leven op de markt."

Matteo Freddi

Freddi geeft aan dat er in het buitenland vraag is naar alle drie de soorten (wit, geel en rood) en dat de prijzen op het standaardniveau liggen. "We zijn nu volop bezig de Borettana uien naar alle markten te verzenden. De kwaliteit is uitstekend: we hebben geen onweer, hagel of regen gehad die de bewaring van de bollen in gevaar zou kunnen brengen." 

Voor de export van de ‘pearl onions’ selecteert Freddi de maten 20-30 en 30-40, zowel voor de landen van Noord-Europa als voor Taiwan. "Ons product is ongeveer een maand eerder beschikbaar dan dat van de telers in Noord-Europa. Hierdoor hebben we meer ruimte op de markten en kunnen we naar tevredenheid exporteren. Dit jaar kan een goed seizoen worden, ook omdat de vrachtkosten van de containers erg hoog zijn. Zo wordt een herkomst die relatief dichtbij ligt, zoals Italië, opnieuw interessant voor kopers."

Voor meer informatie:
Freddi Prodotti Ortofrutticoli S.n.c.
Via Lama, 41
Calerno di S. Ilario d'Enza (RE) - Italië
Tel: +39 (0)522 679831
commerciale@cipollefreddi.it
www.cipollefreddi.it