Een platte bol met een paarsachtige kleur die wel 1,5 kg kan wegen. Hij is 4 tot 5 cm dik en heeft een zeer zoete smaak. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de rode ui van Acquaviva delle Fonti, een product dat ook in sommige Europese landen populair is geworden.

Rode ui van Acquaviva delle Fonti - gewicht ca. 850 g

"De oogst is bijna een maand geleden begonnen en de uien doen het niet alleen goed in Italiƫ, maar ook in het buitenland, in Scandinaviƫ en Duitsland. Dan zijn er nog bestemmingen die verder weg liggen en die hun leveringen nog niet hebben ontvangen. We kijken uit naar de feedback van deze kopers. Elke klant heeft verschillende uien nodig, conform de consumptiegewoonten in het verkoopgebied. Finland geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan gemiddelde maten (450-500 g), terwijl de Duitsers een voorkeur hebben voor maten vanaf 700 g," legt Giammarco Lionetti van Agriconetto uit.

Giammarco Lionetti

"Alles verloopt voorspoedig wat de productie en de afzet betreft, ook al moeten we door het gure weer de oogst versnellen om de bollen niet te beschadigen. De vochtigheid in de grond op een diepte van 8-9 cm, in combinatie met de grote hitte aan de oppervlakte, zou de uien namelijk kunnen doen rotten. Tot nu toe hebben we 45% van de productie geplaatst en we denken dat we daarmee de hele maand augustus zullen doorgaan, als de bestellingen het toelaten."

"Dit seizoen ligt de opbrengst per hectare rond de 25 ton. We hebben de droogte kunnen bolwerken, mede dankzij de verschillende irrigatiecycli van de afgelopen weken/maanden. Deze maakten een ideale groei mogelijk, anders hadden we dit jaar beperkte hoeveelheden en sorteringen gehad. De uien hebben een uitstekende kwaliteit, met gemiddelde sorteringen van 500-600 gram en pieken van 1,3 kg. Iedereen is gefascineerd door de roodpaarse kleur van de bollen. We mogen niet klagen. De verkoop loopt goed en de uien blijven groeien."

Voor meer informatie: 
Agriconetto Srl
Sede operativa - Sp 127 km1
70021 Acquaviva delle Fonti (BA)
Tel.: +39 389 8286512
Tel.: +39 333 6100998
agriconetto@gmail.com
agriconettosrl.com