Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkgroep Weerbaarheid bezoekt proeven in Lelystad en Colijnsplaat

Vorige maand is de werkgroep tweemaal bijeen geweest om de voortgang van haar onderzoek in de praktijk te zien en te ervaren.

Eerst is het onderzoeksveld op de Rusthoeve bezocht. Hier zijn verschillende teeltsystemen vergeleken. Naast het traditionele systeem op bedden, zijn dit de teelt op verhoogde bedden en de teelt op ruggen (zie foto). De uien in de proef moesten wel de grond uit beregend worden, zo kregen de werkgroepleden te horen.

Veertien dagen later werd de proef in Lelystad bezocht. In deze proef wordt gekeken naar grondbewerking (niet-kerend, ecoploeg, ploegen) na de teelt van een groenbemester en wat dat doet met de weggroei en weerbaarheid van de uienplant. “De proef tekent inmiddels mooi”, aldus projectleider Bert Evenhuis. “Wel zien we dat het ene jaar het ander niet is. Wat er in 2021 goed uit kwam, bleek in 2022 niet te werken en andersom.”

Daarnaast wordt in de proeven op beide locaties een vergelijking gemaakt tussen geprimed en niet-geprimed zaad.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: