Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francois Maes sluit zich aan bij reststromtenstart-up Van Kneus van Marcel Verdellen en Harald van Amerom

"Het wordt tijd voor een aparte productcategorie voor de kneusjes"

Tholen - Verwaarden van reststromen. Veel AGF-handelaren hebben zich er hun hoofd al over gebroken. Marcel Verdellen van Satori Holland pakte het op. Samen met zijn oude jeugdvriend Harald van Amerom die zijn baan als registeraccountant ervoor aan de kant zette en het bedrijf Raaskal Food Creators, worden tal van AGF-producten die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen een tweede leven gegeven met de start-up Van Kneus. Inmiddels heeft Francois Maes, oprichter van Special Fruit, zich als minderheidsaandeelhouder bij het bedrijf aangesloten.


Marcel Verdellen, Harald van Amerom en Francois Maes

"Marcel liep al langer met het idee om voornamelijk importproducten die niet meer geschikt waren voor de verkoop aan de supermarkten een tweede leven te geven. Dit leidde tot een afstudeerproject waarin HAS-studenten zich bogen over de opzet van een GazpachGo-concept", vertelt Harald. Het plan van de HAS heeft geresulteerd in de oprichting van een nieuw bedrijf, Van Kneus, vanuit de gedachte dat ook 'kneusjes' in groenten en fruit goed genoeg zijn en volop kansen bieden. 

Inmiddels zijn de eerste koude soepen van Van Kneus beschikbaar in de varianten tomaat, courgette en zoete patat. Bij van Kneus heten ze trouwens Kouwe Soepen. De reststromen worden beststromen genoemd en inmiddels is men volop verder gegaan met het ontwikkelen van producten. Zo zijn inmiddels ook de Dikke Sjips van Keus ontwikkeld. Niet gefrituurd, maar gedroogd volgens een nieuw procedé “deep dry", waarbij de chips smaak meekrijgen zonder het het te coaten. De volgende ontwikkeling is de Pietsa, een pizzabodem deels gemaakt van oud brood, samen met een salsa del pietsa. 

De producten worden allemaal ontwikkeld door Sjoerd Henstra, die tot zes jaar terug voorheen een strandtent runde op sterrenniveau. Hij had de wens om restaurantkwaliteit breder beschikbaar te maken, van de schappen in de supermarkt tot zorginstellingen en bedrijfscateraars. 'Wat loop je nou te raaskallen?', zo kreeg hij vaak te horen toen hij zijn idee deelde. Zo werd Raaskal Food Creators in 2016 geboren. Het bedrijf heeft sinds dag één een vogelvlucht genomen en groeit tot op de dag van vandaag bijzonder hard.

"Voor Marcel is dit een perfecte manier om zijn afgekeurde gember, limes en zoete aardappelen te verwaarden. Hij gebruikt dit voornamelijk voor zijn importproducten, maar inmiddels zijn ook de contacten gelegd met Nederlandse telers van tomaten, courgette en andere groenten die hun 'tweedekwaliteitsproducten' aanleveren voor dit concept", aldus Harald. “Maar we zijn nog naar afzetkanalen op zoek zodat we nog meer AGF-producten kunnen redden van het afval."

"De grote uitdaging is om het project body te geven. Iedereen ziet wel in dat het bizar is dat 33% van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Tegelijkertijd vinden supermarkten het nog heel spannend om in te stappen. Terwijl er juist voor de supermarkten en op de To-Go markt grote kansen liggen. Dit segment laat een sterke groei zien. Hoe mooi is het om hier een productcategorie van te maken, waarin ook andere leveranciers van duurzame levensmiddelen een plaatsje krijgen. We tonen graag aan dat er voor deze kneusjes in het schap een goede markt is."

Voor meer informatie:
Harald van Amerom 
Van Kneus 
Tel: +31 6 23304219
[email protected] 
www.vankneus.com