Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stevige groeicijfers voor de Vlaamse agrohandel in 2021

Vlaanderen blijft een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2021 37,6 miljard euro en de uitvoer 43,1 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op een positief bedrag van 5,5 miljard euro. De uitvoer groeide tegenover 2020 met 10%, de invoer zelfs met 15%. 2021 werd gekenmerkt door een herleving van de economie na het eerste coronajaar 2020, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en de toenemende inflatie. Uit voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de agrohandel stevig blijft groeien. Dat blijkt uit het nieuwe agrohandelsrapport van het het Departement Landbouw en Visserij.

Aardappelen
Vlaanderen heeft in 2021 bij aardappelen een handelsoverschot van +1,0 miljard euro. Dat is volledig te danken aan de uitvoer van aardappelbereidingen (zoals gekoelde en diepgevroren frieten, kroketten, puree, chips, vlokken en granulaten), goed voor ruim 1,5 miljard euro. De handel in verse aardappelen, inclusief pootgoed, vertoont daarentegen een negatief saldo van 300 miljoen euro. 

59% van onze aardappelexport gaat naar vijf landen: Frankrijk (325 miljoen euro), Nederland (239 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (246 miljoen euro), Duitsland (100 miljoen euro) en Spanje (77 miljoen euro). De Vlaamse aardappelen, of beter aardappelbereidingen, gaan ook naar verre bestemmingen, zoals de Verenigde Staten (85 miljoen euro), Brazilië (53 miljoen euro) en Saoedi-Arabië (48 miljoen euro). Verse aardappelen voeren ze in uit Frankrijk en Nederland.

Groenten
De handel in groenten levert een positief handelssaldo op van +769 miljoen euro. Dat is uitsluitend te danken aan het aandeel van de verwerkte groenten. Vlaanderen is de grootste speler op de wereldwijde markt van diepvriesgroenten. In 2021 is de uitvoer ervan goed voor 1,2 miljard euro, terwijl de invoer op net geen 350 miljoen euro ligt. De uitvoer van groenten in blik is ook nog aanzienlijk (348 miljoen euro), maar daar is het saldo negatief (-115 miljoen euro). 

Bij de verse groenten is er dit jaar een klein handelstekort (-10 miljoen euro). Tomaten zijn het voornaamste verse exportproduct, goed voor een exportwaarde van 293 miljoen euro en een saldo van +201 miljoen euro. Prei kan prat gaan op een uitvoer van 66 miljoen euro en een saldo van +57 miljoen euro. Kropsla, wortelen, paddenstoelen en witloof noteren eveneens een handelsoverschot, wat niet gezegd kan worden van uien, erwten, bonen, paprika, bloemkool, asperges, schorseneren, selder en komkommer. Een deel van de ingevoerde verse groenten is bestemd voor de exportgerichte verwerkende industrie.

Vlaamse groenten vinden vooral hun weg naar Duitsland (587 miljoen euro), Frankrijk (491 miljoen euro), Nederland (411 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (259 miljoen euro). De verwerkte groenten gaan ook naar buiten Europa. De VS zijn daar de voornaamste klant, gevolgd door Australië en Canada. De top drie van groenteleveranciers neemt ruim 70% van onze import in: Nederland (805 miljoen euro), Frankrijk (264 miljoen euro) en Spanje (208 miljoen euro). 

Fruit
De handel in fruit vertoont, net zoals de voorbije jaren, een handelstekort (-442 miljoen euro). Dat is haast uitsluitend toe te schrijven aan vers fruit, want bij verwerkt fruit is import en export bijna in evenwicht (-4 miljoen euro). In vergelijking met 2020 is zowel de invoer als de uitvoer van fruit met 5% gedaald. Tegenover 2017 bedraagt de daling 9% bij de invoer en 14% bij de uitvoer. 

Vlaanderen is met de havens van Antwerpen en Zeebrugge een belangrijke draaischijf in de wereldhandel van fruit. Zo voeren ze voor 1,4 miljard euro aan zuidvruchten, maar ze voeren ook voor 1,0 miljard uit aan deze producten. Het gaat vooral om bananen, maar ook om kiwi’s, ananassen en avocado’s. Bij fruitsappen overstijgt de uitvoer (639 miljoen euro) de invoer (529 miljoen euro).

Bij vers fruit van eigen bodem valt op dat peren het belangrijkste exportproduct van Vlaanderen zijn. De uitvoer is goed voor 255 miljoen euro, het handelsoverschot bedraagt +233 miljoen euro. Ook aardbeien springen eruit, met een uitvoer van 165 miljoen euro en een saldo van +73 miljoen euro. Het handelstekort is het grootst bij bananen, citrusvruchten en kiwi’s, die ze zelf niet of nauwelijks telen. Ook bij druiven, perziken, appelen en pruimen is de invoer duidelijk groter dan de uitvoer. 

Gezien het belang van zuidvruchten in de handel is het aandeel van landen buiten de EU in de invoerwaarde groot. 60% van het verse fruit komt uit de rest van de wereld. Bij verwerkt fruit is dat 51%. De belangrijkste niet-Europese leveranciers van vers fruit zijn de bananenproducenten Colombia (257 miljoen euro), Costa Rica (166 miljoen euro), Ecuador (146 miljoen euro) en Kameroen (126 miljoen euro), plus kiwiproducent Nieuw-Zeeland (246 miljoen euro). Binnen de EU zijn Nederland (378 miljoen euro), Spanje (161 miljoen euro) en Italië (109 miljoen euro) de topleveranciers. Verwerkt fruit komt vooral uit Brazilië (327 miljoen euro), Nederland (197 miljoen euro) en Duitsland (144 miljoen euro). De uitvoer van fruit blijft voor 84% in de EU. Voor vers fruit zijn de belangrijkste afzetmarkten Nederland (390 miljoen euro), Duitsland (325 miljoen euro) en Frankrijk (315 miljoen euro). Voor verwerkt fruit bestaat de top drie uit Frankrijk (291 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (218 miljoen euro) en Duitsland (169 miljoen euro).

Vlaanderen voerde in 2021 3,1 miljoen ton fruit in; de uitvoer klokte af op 2,6 miljoen ton. Verse bananen nemen in hoeveelheid ongeveer een derde van de in- en uitvoer van fruit in.

Lees hier het hele agrohandelsrapport 

Bron: Departement van Landbouw en Visserij

Publicatiedatum: