Tholen - Vijftien jaar geleden ging in Nieuwe Tonge uiensorteer- en pakstation V&H Agroproducts van start. Het bedrijf wordt geleid door vader Ries en zonen Herman en Jelle Vreeswijk en richt zich op het sorteren en verpakken voor exporteurs. "We hebben ook geen ambitie om zelf te gaan exporteren. Ieder zijn vak en ik ben ervan overtuigd dat er ook voor bureau-exporteurs toekomst blijft. Hollandse uien zullen er altijd wel verkocht blijven worden", zegt Jelle.


Jelle en Ries Vreeswijk

Het bedrijf sorteert op jaarbasis een kleine 20.000 ton uien. "Onze flexibiliteit is onze kracht. We kunnen grote volumes aan, maar draaien onze hand ook niet om voor kleine partijen. Voor bulk tot palletwerk kunnen onze klanten bij ons terecht. We werken hoofdzakelijk voor de daghandel en nauwelijks met contracten", aldus Jelle. De medewerkers zijn vaste uitzendkrachten. "Voor ons is dat ideaal. Als we een paar dagen stilliggen, dan is er ook geen man overboord."

"Overigens hebben we ook vorig seizoen het hele jaar goed werk gehad. Tot het begin van juli hebben we oude uien gedraaid, alleen waren de marges toen maar heel beperkt. Dit jaar ziet de markt er veelbelovend uit. Het zal niet zo'n lage opbrengst worden als in 2018, maar in heel Europa is het droog en zijn er tekorten. De kwaliteit is goed. Het valt nu niet mee om aan uien te komen en de prijzen liggen op een hoog niveau", zegt Jelle. 

Hoewel het bedrijf ook aardappelen voor derden kan sorteren en verpakken ligt de focus van het bedrijf op de uien. "We verhandelen en verwerken gele en rode uien, ook sorteren we voor derden", vertelt Jelle. "Daarnaast hebben we hier op onze locatie opslagruimte voor zo'n 3.000 ton uien los gestort en 500 ton kistenbewaring. Met een eigen vrachtwagen verzorgen we het transport in de buurt en De Koster verzorgt het overige transport. De plantuien betrekken we allemaal hier op Flakkee."

Jelle's broer Herman is de techneut van de familie. Hij onderhoudt, verbetert en maakt ook zelf machines voor een optimaal productieproces. Zo heeft hij afgelopen jaar een kistenlossysteem gemaakt. Ook de ontwikkelingen op het gebied van optisch sorteren zullen wel doorzetten, verwacht de uienverwerker. "Alleen is het net zoals met een computer. Voor je het weet, is die weer oud."

Voor meer informatie:
Jelle Vreeswijk
V&H Agroproducts
Battenoordsedijk 5a
3244 LC Nieuwe Tonge
Tel: 0187-657272
info@vh-agroproducts.nl
www.vh-agroproducts.nl