De mening van Matteo Freddi:

"Prima telersprijzen voor uien in Italië"

"De uienoogst in Emilia Romagna zit er bijna op. De telersprijzen zijn heel acceptabel en houden bijna altijd rekening met de hogere teeltkosten", zegt Matteo Freddi van het bedrijf Freddi Prodotti Ortofrutticoli. "De teeltkosten zijn een streep door de rekening van iedereen. Maar de telers weten wel waar ze aan toe zijn, terwijl het voor ons handelaren een onbekende factor is, want wij bewaren het product voor vele maanden."

Matteo Freddi heeft contact met handelaren uit heel Europa en weet dat de export ook sterk is, zelfs die naar het Zuid-Amerikaanse continent. "Sommige Italiaanse producten zoals rode of zoete, koperkleurige uien haalden zelfs een telersprijs van 30 cent per kilo. De goudkleurige uien werden verkocht voor 15 à 20 cent. Dit alles in voorbereiding op de vraag in de herfst en de winter, wanneer uien in grote hoeveelheden worden geconsumeerd."

Matteo Freddi

Freddi staat in heel Europa bekend om 'niche'-producten zoals de Borettana-ui, sjalot en 'pearl onion' die het ook overzee exporteert.

De teelt heeft dit jaar te lijden gehad onder de droogte. "Anderzijds moet er gezegd dat de uiteindelijke opbrengst pas na opslag kan worden berekend. Voor de Borettana is de netto verkoopbare hoeveelheid bijvoorbeeld over het algemeen 30-40% minder groot dan wat van de velden is gehaald."

De afgelopen weken heeft Freddi ook uien geëxporteerd naar Taiwan. "Voor de 'pearl onions' selecteren we de maten 20-30 en 30-40, zowel voor de landen van Noord-Europa als voor Taiwan. Ons product is ongeveer een maand eerder klaar dan die van de telers in Noord-Europa. Daarom hebben we meer ruimte op de markten en kunnen we naar tevredenheid exporteren."

Voor meer informatie:
Freddi Prodotti Ortofrutticoli S.n.c.
Via Lama, 41
Calerno di S. Ilario d'Enza (RE) - Italië
Tel: +39 (0)522 679831
commerciale@cipollefreddi.it
www.cipollefreddi.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven