Vanaf 1 september is de RDW gestart met het actief benaderen van eigenaren van (land)bouwvoertuigen die (nog) geen verzekering hebben afgesloten. Het gaat hier om ongeveer 80.000 eigenaren van voertuigen. In deze brief wordt gewezen op de verzekeringsplicht per 1 januari 2022. De Bond van Verzekeraars wijst eigenaren van (land)bouwvoertuigen op de start van de handhaving.

Coulanceregeling afgelopen
Tot nu toe zijn er ongeveer 750.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd. Ongeveer 200.000 van deze registraties heeft nog geen WA-verzekering. Het ministerie van I en W maakte eerder bekend dat er tot 1 juli 2022 geen boetes zouden worden uitgedeeld. Deze termijn is nu dus verlopen. Met de RDW is afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2023 starten met de zogenaamde registervergelijking.

Kentekencheck
Waarschijnlijk zijn veel voertuigen via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd terwijl de voertuigen op kenteken verzekerd moeten worden. Eigenaren kunnen zelf controleren of hun voertuigen als WA-verzekerd geregistreerd zijn bij de RDW. Dit kan gecheckt worden op www.rdw.nl/kentekencheck.

Bron: Verbond van Verzekeraars