Tholen - 3 Point Potatoes introduceert het aardappelras Baltic Fire exclusief op de Nederlandse markt. "Deze dieproodschillige aardappel met een geelvlezige kleur is schurft resistent en te telen met minder stikstof dan gangbare rassen in het segment van roodschillige aardappelen", vertelt Ben Bredek van 3 Point Potatoes.

Het handelsbedrijf heeft vlakbij haar pand een proefveld, waar ze zo'n 5 jaar geleden is begonnen met het testen van rassen. "Daar beregen ik niet op, geef ik stikstof naar de (waarschijnlijk) nieuwe Europese richtlijnen en kan ik bijvoorbeeld testen op schurft", vervolgt Ben. "Zo had ik in 2019 een test met de Baltic Fire, die toen eigenlijk gelijk opviel. Het ras bleek zeer goed tegen hitte en droogte te kunnen, omdat je hem slechts 3 keer hoeft te beregenen om goede opbrengsten te krijgen, wat in deze tijden natuurlijk uitermate voordelig is. Verder bleek het ras ook resistent tegen schurft. Bovendien is de Baltic Fire dus ook al klaar voor de nieuwe regelgeving van maximaal stikstof per hectare, die er aan lijkt te komen."

3 Point Potatoes heeft de exclusieve teelt voor de Baltic Fire in Nederland. "Het is in principe ook de bedoeling om enkel te produceren voor de Nederlandse markt. Het is nu het 3de seizoen dat we hem hebben en half oktober zullen ze weer beschikbaar zijn." Het bedrijf werkt voor het ras ook samen met Landjuweel. "Zij leveren hem aan bijvoorbeeld de retail en foodservice, maar eigenlijk aan al hun klanten. Zo heeft de Baltic Fire ook al bij verscheidene supermarkten gelegen de voorbije jaren."

Het ras is een tafelaardappel met het kooktype licht kruimig. "Bij het koken blijft hij ook licht kruimig. In tegenstelling tot sommige andere rode rassen wordt hij niet zeer kruimig als hij in het water belandt. Zo is de Baltic Fire geschikt voor koken, bakken, in de oven, aardappelpuree. Eigenlijk alles om een maaltijd mee te complementeren", besluit Ben.

Voor meer informatie:
Ben Bredek
3 Point Potatoes
Dorpstraat 17A
6454 AG Jabeek
+31 (0)6 534 129 24
info@3pointpotatoes.nl 
www.3pointpotatoes.nl