De uientelers van Jamaica hebben aan 40% van de nationale vraag naar uien voldaan, waarmee het oorspronkelijke doel van 20% is overtroffen. Dit betekent dat de telers dankzij de teeltinspanningen vorig jaar ongeveer 4.000 ton van de totale vraag van 10.000 ton hebben opgebracht. Daarnaast kon de sector ook voorzien in 70% van de nationale vraag naar aardappelen, die steeg van 15.000 naar 17.000 ton.

Minister van Landbouw Pearnel Charles heeft zijn dankbaarheid uitgesproken aan de betrokken partijen in de sector: "Ik wil de telers, de voorlichters en iedereen die heeft geloofd in de verbetering en toename van de agrarische sector bedanken. Als je vraagt of Jamaica in staat is om gewassen te telen, kunnen we volmondig antwoorden dat we het hoogste aantal binnenlandse gewassen ooit hebben geoogst."

Charles zei dat het ministerie, door de capaciteit van de sector te verbeteren om aan de lokale vraag te voldoen, zich richt op het verminderen van de invoer van het land. Gezien de impact van de pandemie en het conflict in Oekra├»ne op de inputkosten en de beschikbaarheid van aanbod, heeft het ministerie verschillende strategie├źn in gang gezet om de telers te helpen. Zo zijn onlangs meer dan 24.000 zakken kunstmest verstrekt aan telers op het hele eiland en is opnieuw aandacht besteed aan het stimulerings-programma voor de teelt.

Bron: jis.gov.jm