De prijzen van consumentenproducten zijn in september gemiddeld 17,1 procent duurder geworden in vergelijking met september 2021. Niet eerder liep de inflatie zo hard op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. In augustus was dat 13,7 procent.  Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten.  


CBS

De Belgische inflatie stijgt in september van 9,94% naar 11,27%. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds augustus 1975, toen de inflatie uitkwam op 11,42%, zo meldt Statbel. De hoge inflatie deze maand is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen.


Statbel

De inflatie van energie bedraagt momenteel 60,54% en levert een bijdrage van 5,39 procentpunt aan de totale inflatie. Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding komt deze maand uit op 10,40%. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 2,03 procentpunt. 

Bron: CBS / Statbel