Vanwege een gebrek aan regen
en de aanhoudende droogte valt de Duitse uienoogst dit jaar zeer teleurstellend uit. Bij sommige lidbedrijven van Mitteldeutsches Zwiebelkontor is de oogst ongeveer gehalveerd, bovendien zijn grote uien momenteel relatief zeldzaam. "Wij hebben vanuit Oost-Europa al goede aanvragen voor extreem grote uien gekregen, maar helaas konden we deze niet leveren. Daarom richten we ons
nu op de bevoorrading van de Duitse markt", zegt Hendrik Hachmann, salesmanager van het bedrijf.

"De weersomstandigheden hebben dit jaar ook geleid tot kwaliteitsverlies bij de gele uien," vervolgt Hendrik. "Na wekenlange droogte begon het tegen de oogsttijd te regenen, waardoor we de oogstwerkzaamheden uit moesten stellen. Vanwege te kleine formaten en kwaliteitsproblemen zullen er dit jaar aanzienlijk minder uien beschikbaar zijn die geschikt zijn om in bewaring te leggen. Tot februari/maart zullen we de sorteringen 40-60/35-55 waarschijnlijk wel kunnen leveren, maar vanaf april kan het lastig worden. Vorig jaar konden we tot in juli lokale uien leveren, dat zou dit jaar in ieder geval een utopie zijn."

Gele uien in de sortering 40-60/35-55 kosten momenteel 0,36-0,38 euro per kg. De stijgende energieprijzen hebben ondertussen een wisselende impact op de lidbedrijven van Mitteldeutsches Zwiebelkontor, maar zijn zonder meer merkbaar bij het drogen van de uien. 

Goede aanbodsituatie bij rode uien
In tegenstelling tot de gele uien zijn rode uien in het gemiddelde formaat 50-70 dit jaar rijkelijk voorhanden. "Het verkoopseizoen van de rode uien eindigde afgelopen jaar al in maart, waardoor we ons areaal uitgebreid hebben en er nu logischerwijze grotere volumes ter beschikking staan", zegt Hendrik over de huidige ontwikkeling van het areaal. Bij de gele uien is de teeltcapaciteit van Mitteldeutsches Zwiebelkontor daarentegen vrijwel gelijk gebleven.

Naast gele en rode uien is Mitteldeutsches Zwiebelkontor ook verantwoordelijk voor de afzet van lokale sjalotten, witte en zoete uien. Hendrik: "Bij de sjalotten is de oogst dit jaar klein en er is sprake van een relatief hoog aandeel kleine uien. Hetzelfde geldt voor de witte uien." Witte uien zijn volgens Hendrik eerder een nicheproduct. "Zoete uien lijken ondertussen aan betekenis te winnen en worden steeds populairder. Bij de reguliere uien zien we een sterke trend richting rassen die zeer geschikt zijn voor langdurige opslag en die ook droog weer aankunnen. Deze ontwikkeling stimuleren wij ook proactief met testteelten en projecten."

Mitteldeutsches Zwiebelkontor richt zich vooral op de teelt en afzet van conventionele consumptieuien, de biologische teelt maakt slechts een bescheiden deel van het totale volume uit.

Verkoop buiten de regio
Mitteldeutsches Zwiebelkontor kijkt ondanks alles met vertrouwen naar de toekomst. "Tot twee à drie weken geleden was er een grote vraag naar onze voorraadacties met grote verpakkingen van 5 kg. Daarnaast zijn er ook al wat aanvragen vanuit Zuid-Duitsland geweest, terwijl de retail daar normaal gesproken pas na de jaarwisseling uien van buiten de regio levert. De loon- en energiekosten hangen natuurlijk als een zwaard van Damocles boven de uiensector, hoewel wij gelukkig tot nu toe geen ernstige dalingen hebben moeten accepteren."

Foto: Mitteldeutsches Zwiebelkontor GmbH 

Voor meer informatie:
Hendrik Hachmann
Mitteldeutsches Zwiebelkontor GmbH
Brumbyer Weg 34-40
D-39240 Calbe/Saale, Duitsland
Tel: +49 (0) 39 291 46 53 04
info@zwiebelkontor.de 
www.zwiebelkontor.de