Onderzoek AgriDirect

"Merkentrouw onder agrariërs verschilt behoorlijk per trekkermerk"

'Never change a winning team'. Zo denken veel boeren over de keuze voor een trekker. Bijna zeven op de tien akkerbouwers willen geen ander merk dan ze nu rijden. Maar tussen de merken zitten behoorlijke verschillen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van AgriDirect. De marktonderzoeker onderzocht onder ruim 6.500 akkerbouwers (groter dan tien hectare) of ze bereid zijn om de volgende keer een ander merk tractor te kopen dan ze nu hebben.

Marktleider heeft niet de grootste binding
John Deere is marktleider: bij zo’n een op de vijf ondernemers is dit het belangrijkste tractormerk op het bedrijf. Maar qua merkentrouw legt deze trekker het af tegen Valtra. Liefst driekwart van de Valtra-rijders geeft aan geen ander merk te willen rijden. Valtra heeft binnen de top-8 van trekkermerken in Nederland wel het kleinste marktaandeel – bijna 5 procent bij akkerbouwers.

Akkerbouwers zijn merkentrouwer
De verschillen in de Nederlandse top-8 tractormerken zijn vrij groot waar het gaat om klantentrouw. Tussen koploper Valtra en hekkensluiter Claas zit een flink gat – iets meer dan de helft van de Claas-rijders zegt dat hun volgende trekker opnieuw een Claas is. 

Nabijheid belangrijkste criterium
AgriDirect vroeg de ondernemers ook welke criteria ze meenemen bij de aanschaf van een nieuwe tractor. De nabijheid van de dealer is voor de meeste ondernemers het belangrijkste criterium. Alleen rijders van John Deere en Valtra en Fendt prefereren kwaliteit boven nabijheid. Fendt scoort daarbij met 65,8 procent aanmerkelijk hoger dan de andere merken. Voor eigenaren van een New Holland, Massey Fergusson en Claas is kwaliteit duidelijk minder belangrijk, met percentages rond 39 procent. Opvallend verder is dat akkerbouwers service belangrijk vinden. De prijs van de trekker vinden de ondernemers minder belangrijk.

Bron: AgriDirect


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven