Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim O'Malley - Nationwide Produce & British Onion Producers Association

Britse uienoogst 100.000 ton minder, EU 1 mln ton minder

Begin oktober waarschuwde Tim O'Malley, algemeen directeur van Nationwide Produce, dat "de droogte niet moet worden onderschat".

"Wij telen zelf 222 ha ui in East Anglia. We sorteren en verpakken ongeveer 1000 ton uien per week in ons verpakkingsbedrijf in Lincolnshire, een joint venture met onze partners AH Worth. Ik ben ook al lange tijd lid van het comité, directeur en voormalig voorzitter van BOPA, British Onion Producers Association."

"Een paar jaar geleden maakte de BOPA zich zorgen over de nauwkeurigheid van de jaarlijkse statistieken voor de opbrengsten van uien in het Verenigd Koninkrijk. Telers werd gevraagd hun areaal en opbrengsten op te geven. Als je een teler vraagt om dat te doen
zal je niet verbaasd zijn te horen dat wat hij je vertelt aan de pessimistische kant is. We hebben dus het plan bedacht om alle zaadbedrijven om gegevens te vragen over hun zaadverkoop in het VK. Hun voornaamste zorg was vertrouwelijkheid, dus we pakten dit aan door hen te vragen de resultaten naar een registeraccountant te sturen. Hij verzekerde hen schriftelijk dat alle informatie die zij verstrekten met de grootst mogelijke discretie zou worden behandeld. Bovendien zou de accountant de statistieken samenstellen en zouden de zaadbedrijven een kopie van de resultaten krijgen, wat ook voor hen goede informatie is."

"Het punt dat ik hier wil maken is dat de statistieken die de BOPA publiceert voor de raming van de Britse uienoogst zijn opgesteld volgens een methode die zo nauwkeurig is als maar mogelijk is."



"Het belangrijkste cijfer is dat het Verenigd Koninkrijk 100.000 ton minder levert. Dat is veel. Als land telen we gewoonlijk ongeveer 450.000 ton en consumeren we ongeveer 800.000 ton. We importeren uien uit de hele wereld omdat het een echt mondiaal product is, maar het grootste deel van het tekort komt uit Nederland en Spanje. Zoals u kunt zien, ligt het niet alleen aan de droogte. Een deel van het probleem is een daling van de aanplant met 8,5%. Bijna alle grote uienteeltlanden in Europa planten minder aan. Waarom? Telers schakelen over van groenten naar meer winstgevende, minder risicovolle en minder arbeidsintensieve gewassen zoals granen."

"Voor Noord-Europese telers zijn uien een energieverslindend gewas. Wij blazen in feite hitte door onze uienopslagplaatsen om de temperatuur op te voeren tot ongeveer 27°C om ze knapperig te maken. Daarna verlagen we langzaam tot omgevingstemperatuur. En als we dan besluiten om de uien tot in het nieuwe jaar te verkopen, zetten we de koelcellen aan en verlagen we de temperatuur in de opslagruimte tot ongeveer 0,5°C rond half/eind november.
Dat kost veel energie."

"Er is een marktonderzoeksorganisatie in Duitsland, AMI genaamd, die de statistieken van alle grote uienteeltlanden in Europa opstelt. In de twee grootste teeltlanden ligt de opbrengst veruit lager, deels door minder aanplant, maar vooral door de droogte. Voor Spanje wordt een daling van 1,5 mln ton tot 1,1 mln ton verwacht. Voor Nederland wordt een daling van 1,7 mln ton tot 1,4 mln ton verwacht. In totaal zal de Europese oogst dit seizoen naar schatting met 13,4% afnemen van 7,2 tot 6,3 mln ton. Het belangrijkste cijfer is dus dat Europa als geheel een mln ton minder oogst. Dat is enorm."

"Als een grondstof een paar procent daalt, kan dat grote gevolgen hebben voor de prijs en de beschikbaarheid. Een daling van naar schatting een mln ton of 13,4% in heel Europa is een enorm tekort. Bovendien is er dit seizoen in heel Europa een groot probleem met fusarium. Bij uien manifesteert het zich als bodemrot en opnieuw is de boosdoener de droogte die stress veroorzaakte op de plant en resulteerde in fusarium."

"De Britse prijs voor uien is momenteel bijna dubbel zo hoog als vorig jaar rond deze tijd. Dat klinkt als het antwoord op al onze wensen, maar de meeste in het VK geteelde uien worden op contractbasis verkocht aan de Britse retailers. Laten we zeggen dat de retailers geen 100% prijsverhoging bieden. Helemaal niet."

"Sorry dat ik de onheilsprofeet ben, maar dit voorbeeld van slechts één gewas benadrukt de uitdagingen van niet alleen hyperinflatie, maar ook de impact van de droogte, waar onze telers momenteel mee te maken hebben."

Voor meer informatie:
Tim O'Malley
BOPA – British Onion Producers Association 
+44 (0)1507 353788 
pauline.sutton@britishgrowers.org   
www.britishonions.co.uk 

Publicatiedatum: