Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Stabiele aanvoer van uien ondanks minder aanbod

Er is op dit moment een tekort aan uien in de VS. "Over het algemeen is de aanvoer per regio tot nu toe gemiddeld of iets lager dan gemiddeld, met uitzondering van de Treasere Valley in Idaho/Oost-Oregon," zegt John Harris van Paradigm Fresh. "Zij hebben een ernstig tekort, waarschijnlijk 25 tot 30% minder. In een groot gebied is een groot deel van oogst verloren gegaan door de slechte condities in het voorjaar."

Tegelijkertijd is de vraag stabiel gebleven met een mooie Thanksgiving-push in de laatste 2 weken voor de feestdag. Dat gezegd hebbende, zijn de laatste 2 dagen een stuk minder geweest in de open markt verkoop. "Dat is niet heel verrassend. Het is niet ongewoon dat het wat drukker is in de aanloop naar Thanksgiving en wat rustiger daarna," zegt Harris.

Dit betekent dat de prijs van gele uien historisch hoog is voor deze tijd van het jaar. Echter, omdat de inputkosten ook een recordhoogte bereiken, is de winst voor de telers niet automatisch ook historisch hoog, maar is de FOM-markt sterker dan normaal omdat die wel moet.

Gemiddelde markt voor rode uien
"De markt voor rode uien is gemiddeld. Het is zelfs een beetje minder dan ik verwachtte. Ik verwachtte het $2 hoger dan het nu is. De prijzen van de witte uit is over het algemeen heel goed en stabiel en we hebben niet veel veranderingen gehad in de markt voor witte uien in de laatste 2 maanden," zegt Harris.

Hij verwacht dat tussen nu en de start van het nieuwe jaar prijzen, volume en beschikbaarheid redelijk stabiel zullen blijven, ook al kunnen de markten wat fluctueren tussen Thanksgiving en Kerst. "Historisch gezien is er een dip in de vraag na Thanksgiving en de prijzen kunnen die lagere vraag weerspiegelen," aldus Harris. Daarna, terwijl de vraag voor de kerstperiode vanaf ongeveer 10 december, zullen de prijzen weer stijgen en de rest van het jaar zo blijven.

Het aanbod blijft voorlopig goed, maar in maart zullen tekorten zichtbaar zijn. "Zodra we het oogstrapport in het nieuwe jaar krijgen, zal dat bepalen hoe de prijzen en markten eruitzien in het eerste kwartaal van 2023. Ik verwacht dat de prijs voor gele uien zal stijgen," zegt Harris. "We hebben het nog niet gezien, maar de leveringen van rode uien zullen ook wat minder zijn dan mensen beseffen. Dus het begin van het nieuwe jaar zou ook een opleving kunnen zijn voor de markt voor rode uien. De markt voor witte uien zal stabiel blijven omdat er dan een toevloed van Mexicaanse uien zal zijn."

Voor meer informatie: 
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 970 775 2049
John@paradigmfresh.com
www.paradigmfresh.com

Publicatiedatum: