Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lasalgaon AGF-groothandelsmarkt: Stabiel aanbod leidt tot daling uienprijzen

De prijzen van uien stijgen gewoonlijk in november in India, een magere maand waarin de beschikbaarheid afneemt. Dit jaar echter heeft het constante aanbod de prijzen doen instorten. De groothandelsprijzen zijn in november gedaald tot het laagste niveau in een jaar tijd op de AGF-groothandelsmarkt van Lasalgaon, het grootste handelscentrum voor uien in Azië.

De prijzen van sommige levensmiddelen, waarbij de seizoensgebondenheid een grote rol speelt, zijn vaak volatiel. Ui is daar één van. Handelaren zeggen dat de regering routinematig uien uit haar buffervoorraad vrijgeeft om de retailprijzen stabiel te houden. In Lasalgaon wordt de gemiddelde kwaliteitsui verkocht tegen een groothandelsprijs van ₹10-15 (€ 0,11-0,17) per kg, terwijl de teeltkosten ₹22-25 (€ 0,25-0,29) per kg bedragen, aldus Bharat Dighole, voorzitter van de Maharashtra State Onion Growers' Association.

De federale regering heeft een recordreserve van 250.000 ton uien aangelegd voor 2022-23 om mogelijke prijspieken op te vangen tijdens het magere seizoen dat rond augustus begint en tot december duurt. De maatregel is bedoeld om de voedselinflatie in toom te houden.

Uit officiële gegevens blijkt dat de uienprijzen in de retail bijna 4% goedkoper zijn dan vorig jaar. In de eerste twee weken van november bedroegen de retail- en groothandelsprijzen in Delhi gemiddeld respectievelijk ₹42-44 (€ 0,49-0,51) kg en ₹37,06 (€ 0,43)kg.

Bron: hindustantimes.com

Publicatiedatum: