Uien behoren tot de meest geëxporteerde groenten van Nieuw-Zeeland. Ongeveer 90% van de in Nieuw-Zeeland geteelde uien wordt geëxporteerd. Een moeilijk teeltseizoen heeft echter geleid tot een tekort aan uien in de schappen van de supermarkten en in de horeca. Een woordvoerder van Domino's zei dat de pizzaketen in het hele land problemen had met de levering van rode uien, terwijl een KFC in Hastings een bord op de deur had hangen waarop stond dat het ingrediënt in sommige hamburgers ontbrak vanwege het tekort aan rode uien.

James Kuperus van Onions NZ zei dat er een krap aanbod van rode uien was omdat de aanvoer verschoof van de oogst van de vorige oogst naar uien van het nieuwe seizoen. "De oogst van het nieuwe seizoen is nu aan de gang en de eerste rode en gele uien worden volgende week in het hele land gedistribueerd."

"Het weer van vorig seizoen heeft bijgedragen aan het korte aanbod. Vooral Pukekohe was extreem droog. Dit resulteerde in een verminderde opbrengst en de uien werden niet zo goed bewaard als gewoonlijk."

Door het tekort aan uien is de prijs volgens Stats NZ gemiddeld 72 cent (€ 0,42) hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Bron: stuff.co.nz