Tholen - Klimaatverandering wordt vaak als een uitdaging gezien. Toch liggen er volgens Cor van Oers, manager Akkerbouw en Vollegrondsgroenten voor Delphy in Zuidwest-Nederland, ook voldoende kansen. 

"Uien komen van oorsprong uit het Midden-Oosten en India. De veredeling heeft de uien - vanaf de jaren 70 -  aangepast aan ons klimaat. Hier ligt ook een sleutel. Ook in droge gebieden, moeten hoge opbrengsten met kwalitatief goede uien met low-input mogelijk zijn. Uien groeien nu ook bijvoorbeeld in Egypte", zegt Cor. "De hogere temperaturen en langere groeiseizoenen zorgen dus juist voor meer kansen op een hogere productie. Er is bijvoorbeeld uiteindelijk meer CO2 beschikbaar.

"Uiteraard moeten we ons ‘wapenen’ tegen extremen, zoals hitte en wateroverlast. Telers moeten hier wel wat voor doen. Dat start bij goede zorg voor de bodem, het vasthouden van water, het op de meest efficiënte manier van water toediening, ‘wateroogsten’," vervolgt Cor. "Natuurlijk komt dit niet vanzelf, maar het is ook niet onmogelijk. Ook verdere veredeling kan hier een rol in spelen. Daarom moeten we hier samen de schouders onder zetten."

"Die ‘challenge’ moet de ‘toekomstgerichte’ uienteler dan ook aangaan. Wij gaan voor 65 ton/ha in 2023 en jullie? We hebben de lat hoog gelegd, dat begrijp ik. Maar wie wil groeien moet ook de lat hoog leggen", besluit Cor. UIKC organiseert daarom een kerstborrel op 14 december vanaf 15.00 uur en wil hier ook haar plannen ontvouwen. Ook vanuit de provincie Zeeland en de gemeente Noord Beveland zal er bestuurlijke vertegenwoordiging zijn. Ieder die hierin geïnteresseerd is welkom. U moet zich wel aanmelden via info@uinovatie.nl