Tholen - "We zien af en toe een wat negatieve teneur dat uienteelt in het Zuidwesten niet meer gaat. Als UIKC willen we laten zien dat we niet bij de pakken neer gaan zitten. Klimaatverandering is aan de orde van de dag, maar we moeten dit aanpakken als een uitdaging in plaats van een bedreiging. Als UIKC en Rusthoeve willen we graag een voorbeeldbedrijf zijn en laten zien dat we hier de uienteelt kunnen behouden met een goed verdienmodel voor de teler", vertelt Luc Remijn.


Gedeputeerde Jo-Annes de Bat

Woensdag organiseerde het UIKC een kerstborrel onder de aansprekende titel 'Wij gaan voor 65 ton/ha in 2023 en jullie?' Veel UIKC-participanten, telers en verwerkers waren present om te horen wat deze challenge inhield. "In 2018 hadden we een extreem droog jaar en hebben we ondergrondse leidingen aangelegd. We zagen dat deze percelen 50 ton per hectare haalden ten opzichte van een gemiddelde van 25 ton voor de onberegende percelen", verklaart Luc.

"In de jaren daarop hebben we volop geïnvesteerd in technieken, waaronder druppelirrigatie. We bieden nu de opdrachtgever van de proeven de mogelijkheid van irrigeren aan. Bij een proef met trips kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat men die niet beregend wil hebben. Ook hebben we geïnvesteerd in technieken zodat we met de smartphone de beregening kunnen instellen en ook kunnen schakelen tussen de verschillende secties."

"Hoofdvraag is momenteel wel hoe we het water op de plaats van bestemming krijgen. Op Noord-Beveland zitten we als relatief jong eiland met diepe sloten en hoog land. We willen nu een tiental drainagepijpen aanleggen en daarmee zoet water koppelen en opvangen. Op een perceel met veel zoet water willen we bovendien een bassin aanleggen."

De reacties van de zaal op de plannen waren volgens Luc goed. "Mensen vonden het weliswaar ambitieus, maar zagen ook de mogelijkheden die we kunnen bieden. Ook verwerkers in de zaal gaven aan dat het hen veel beter past als ze dichtbij huis kunnen halen, dan allemaal verder weg. We gaan er alles aan doen om de komende jaren met onze proeven aan te tonen dat dit mogelijk blijft."

Voor meer informatie
UIKC
Luc Remijn
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
L.Remijn@delphy.nl 
www.uikc.nl