Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zev Clerx, Waterman Onions:

"Uien in bewaring liggen er op veel plekken mooi bij; enkelen laten fusarium zien"

Zev Clerx, inkoper bij Waterman Onions en verkoper van uienzaad bij Uienzaadonline.nl, bespreekt deze maand de stand van de uien in de bewaring. "In de eerste helft van het oogst seizoen zijn de uien prachtig binnengekomen."

In een eerder artikel gaf Zev’s collega Jelmer al aan dat dit groei- en oogstseizoen er één was van vele uitdagingen. "Echter na een zwaar teeltseizoen volgde wel een voor bijna alle partijen schitterend oogstseizoen wat resulteert in een prachtige kleur op de uien eigenlijk door heel Nederland."

Wel ziet Zev dat uien van kleigronden (licht tot gemiddeld en in de noordelijke kleigronden incidenteel) nu meer fusarium laten zien in de bewaring. "Gelukkig hebben telers vroegtijdig geanticipeerd op de fusarium problemen en de uien in de bewaring liggen er op veel plekken mooi bij."

Ook ziet Zev dat uien van de oostelijke zandgronden procentueel meer watervellen bevatten in de bewaring. Mogelijk veroorzaakt door de zwaardere groei-stress die plaatselijk invloed heeft gehad. "Ook door stress rondom het toepassingsmoment van de MH-bespuiting hebben enkele partijen een slechtere opname van de MH gehad, deze partijen zien we inmiddels flink onrustig worden."

Uien in de bewaring veelvuldig checken
Volgens Zev is de gemiddelde tarra dus hoger dan voorgaande maanden maar zegt Zev: "Door de prijzen van dit jaar kan het voor een teler wel uit om de partijen veel aandacht te geven, niet besparen op ventilatie en veelvuldig te checken. Al dan niet met het vierogen principe. Mochten de problemen groot zijn dan kan het lonen om voor te lezen of de partij in kisten voor de wand te draaien."

Alternatieve bestemmingen
Dat uien in de bewaring kwalitatief minder worden is een logisch gevolg maar telers kunnen met voorlezen voorkomen dat hun partijen naar alternatieve bestemmingen moeten uitwijken geeft Zev mee als advies. Binnen Waterman Onions zijn er ook mogelijkheden voor telers om de partij te laten voorlezen. Waterman heeft hier de benodigde materialen en ruimte voor om dit te organiseren. Voor de mogelijkheden op dit gebied maar ook voor een bewaarcheck kunnen telers contact opnemen met onze inkopers.

Bron: Waterman Onions

Voor meer informatie:
Zev Clerx
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
z.clerx@waterman-onions.nl 
www.waterman-onions.nl     

Publicatiedatum: