Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Recordprijzen aflandpools PPA

Op vrijdag 9 december hebben alle afland-pooltelers de eindafrekening en betaling van de rode en gele aflandpool ontvangen. Beide aflandpools van PPA hebben het recordjaar van 2018 overtroffen! De gele zaaiuien aflandpool realiseerde een uitstekende prijs van € 26,31 per 100 kg. De rode aflandpool heeft een prijs van € 25,06 per 100 kg gerealiseerd voor rode zaaiuien tenminste 60% grof.

Marktbeweging
2022 was een erg bijzonder oogstjaar. Medio februari kwam de markt in de voorverkoop al vroeg in beweging. Door de oorlog in Oekraïne steeg de kostprijs enorm. Uiensorteerders wilden graag nog wat uien contracteren, maar uientelers die hier normaliter voor tekenden, moesten plotseling met andere prijzen rekenen. Daarnaast stegen de graanprijzen enorm als gevolg van de oorlog in ‘de graanschuur’ van Europa. Veel Nederlandse akkerbouwers kozen er dus voor de bestelling van het uienzaad te annuleren en over te gaan op het zaaien van graan. Dit zorgde ervoor dat het uienareaal kromp ten opzichte van vorig jaar, uiteindelijk zelfs rond de 10%.

Groeiseizoen
Naast een veranderende stemming onder de telers en een daling van het zaai- en plantuien areaal zat het groeiseizoen ook nog eens tegen. Begin april viel er enorm veel regen wat veel korstvorming en structuurbederf tot gevolg had. Daarna is er nauwelijks meer regen geweest. We kregen te maken met lange droge periodes en zelfs twee langdurige hittegolven. De meeste akkerbouwers leken nog een redelijke
oogst tegemoet te gaan en verkochten voor toen goede prijzen hun zaaiuien. Uiteindelijk heeft de tweede onverwachte hittegolf in augustus voor tegenvallende opbrengsten gezorgd. De uienplanten stierven snel af en de nagroei ontbrak. De meeste telers die afland hun uien verkochten hadden dit al gedaan maar de prijzen stegen aan het eind van het groeiseizoen hard. Ook speculanten hebben hier voortdurend een rol in gespeeld.

Naast een tegenvallende opbrengst, viel ook de kwaliteit tegen. De hevige regenval in het voorjaar heeft voor verstikking van de grond gezorgd. In de traditionele uiengebieden is fusarium hierdoor een grote boosdoener. Daarnaast viel de huidkwaliteit door het hete groeiseizoen tegen en heeft de MH-bespuiting op veel plekken niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Rode zaaiuien
De handel voor rode zaaiuien afland kwam traditioneel weer laat op gang.
Uiensorteerders hebben vaak belang bij grove rode zaaiuien. De grofheidwas in afgelopen groeiseizoen lastig te voorspellen en de partijen met grofte werden dus  op het allerlaatst pas gekocht. Voor de fijne rode zaaiuien was eigenlijk geen afzet mogelijk. Er was geen beursprijs voor fijne rode zaaiuien en deze partijen werden door de handel overgeslagen en soms zelfs 50 mm opwaarts gekocht. Vandaar dat PPA het terecht vond om een groftepremie/korting toe te passen op de afland poolprijs van de rode zaaiuien.

De gemiddelde prijs van de gele aflandpool van PPA is sinds haar bestaan in 2018 € 16,01 per 100 kg. Voor de rode aflandpool is dat € 17,64 per 100 kg. Uiteindelijk heeft zowel de rode als de gele aflandpool van PPA prijzen gerealiseerd ruim boven de gemiddelde noteringen van de landbouwbeurzen. De gele beursprijs Goes en Emmeloord kwam op een gemiddelde van € 25,42. Ook verkochten de meeste telers hun zaaiuien al voor de afland periode. Daarnaast waren de tarracijfers overwegend laag en is er ook voor de kwalitatief mindere partijen zoals hierboven beschreven een goede oplossing gevonden.

Voor oogstjaar 2023 is er binnen de aflandpools van PPA, naast de bestaande relaties, ruimte voor nieuwe deelnemers. Dit geldt voor de gele- en rode aflandpool, maar ook voor beiden bewaarpools. Ook voor de vrije handel en contracten op het gebied van uien en witlof kunt u bij PPA terecht.

Voor meer informatie:
PPA
Tel: 0187-657100
info@ppamail.nl
www.ppamail.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven