Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen dalen in Oekraïne

Begin deze week is op de uienmarkt in Oekraïne een neerwaartse prijstrend ingezet, melden analisten van EastFruit. De belangrijkste reden voor de prijsdaling in het segment was een merkbaar zwakkere vraag en het systematische aanbod van uien uit de landen van Centraal-Azië.

Sinds het begin van de week zijn de uienprijzen in Oekraïne gemiddeld met 13% gedaald. Momenteel verkopen Oekraïense boeren uien tegen 20-25 UAH/kg (€0,51-0,63/kg), afhankelijk van de kwaliteit, terwijl de minimumprijzen voor uien vorige week niet lager waren dan 23 UAH/kg (€0,58/kg). De producenten zijn gedwongen hun prijzen te verlagen als gevolg van een merkbare daling van de vraag, aangezien groothandelsbedrijven en winkelketens vóór de nieuwjaarsvakantie voorraden hebben aangelegd en de beschikbare hoeveelheden nog niet hebben verkocht. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van de producten in niet geoutilleerde bewaring snel achteruit, waardoor de eigenaren ervan de prijzen verlagen om de afzet te stimuleren.

Er zij echter op gewezen dat uien van hoge kwaliteit op Oekraïense teeltbedrijven momenteel 2,9 keer meer kosten dan eind december 2021. Bovendien vertrouwen de landbouwers erop dat het groeitempo van de uienprijzen in Oekraïne na de nieuwjaarsvakantie aanzienlijk zal versnellen. Zij rechtvaardigen hun mening zowel door het beperkte aanbod van uien van hoge kwaliteit op Oekraïense landbouwbedrijven als door een aanzienlijke daling van de opbrengst van uien in de meeste EU-landen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: