Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA publiceert cijfers over residu-onderzoek in levensmiddelen in 2021

Binnen de EU is vastgesteld hoeveel residu van een gewasbeschermingsmiddel er in een levensmiddel mag zitten. De wettelijke limiet geldt voor alle levensmiddelen die in de EU worden verkocht, verhandeld, opgeslagen, geïmporteerd, verwerkt, geproduceerd of getransporteerd. In Nederland houdt de NVWA toezicht op de Maximum Residu Limieten (MRL’s) voor levensmiddelen. De NVWA doet dit via steekproeven bij levensmiddelenbedrijven.

In het kort
In 2021 namen het NVWA monsters bij 453 Nederlandse levensmiddelenexploitanten. In totaal ging het om 3080 levensmiddelen. Bij 93 producten werd de Maximum Residu Limiet (MRL) overschreden. Deze producten mochten niet verhandeld worden.

Aan de EU-buitengrens, bij Nederlandse (lucht)havens, bemonsterden we 812 levensmiddelen. Hiervan voldeden er 66 niet aan de MRL. Deze producten mochten niet geïmporteerd worden. Producten van buiten de EU bleken vaker niet aan de eisen te voldoen dan producten van EU-teelt. Dit komt waarschijnlijk doordat de producten lang onderweg zijn en tijdens het transport bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om bederf tegen te gaan. Ook gelden er andere wettelijke eisen in landen buiten de EU.

Bij 27 monsters constateerden ze dat deze meer residu bevatten dan een consument in korte tijd binnen mag krijgen. Daardoor ontstond een risico voor de volksgezondheid. Het ging om producten die al in de handel waren. Dit is, zo stelt het NVWA, een ernstige overtreding. De overtreders hebben een bestuurlijke boete (BB) gekregen.

Inspectieresultaten
"Wij nemen monsters bij onder andere winkelketens, industriële bedrijven, groothandels, veilingen en distributiecentra. Na bemonstering volgt een laboratoriumanalyse. Als de Maximum Residu Limiet (MRL) is overschreden, mag het product niet verhandeld worden. De betreffende levensmiddelenexploitanten krijgen een schriftelijke waarschuwing (SW) óf, bij een ernstige overtreding, een bestuurlijke boete (BB)", zo meldt het NVWA.

Producten van buiten de EU moeten voldoen aan de wettelijke EU-limieten. Wanneer NVWA aan de EU-buitengrens een product ontdekken dat niet voldoet aan de limieten, wordt de import van dit product geweigerd.


 
Meer residu dan consument in korte tijd binnen mag krijgen
Bij 27 monsters (0,8%) van producten die al in de handel waren, constateerden we een overschrijding van de gezondheidskundige grenswaarde voor kortdurende blootstelling. De overtreder ontvangt hiervoor een bestuurlijke boete. Is het product gedistribueerd binnen de EU? Dan stelt Nederland een RASFF-alert op. RASFF is een systeem om andere EU-lidstaten snel te waarschuwen voor onveilige producten. In 2021 is dat voor 12 producten gebeurd (0,4% van het totaal). Het ging grotendeels om producten van buiten de EU.

Meetresultaten in de bijlagen
In de bijlagen staan de individuele inspectieresultaten van de steekproeven. "Wij onderzochten vrijwel alle monsters met een multi-residu methode die residuen van circa 400 bestrijdingsmiddelen kan aantonen."

Bekijk de individuele analyseresultaten van monsters van levensmiddelen 2021.

Bekijk de individuele analyseresultaten van levensmiddelen aan de buitengrens van de EU 2021.

De resultaten zijn niet representatief voor een bepaald bedrijf of product. Daarvoor is de steekproef te klein. Wij zijn wettelijk verplicht om deze gegevens openbaar te maken op internet. Dit gebeurt ook in andere EU-lidstaten.

Maatregelen
In totaal voldeden 93 producten niet aan de Maximum Residu Limiet (MRL). Voor 62 van deze producten gaven ze een schriftelijke waarschuwing aan de betreffende levensmiddelenexploitant. Voor 31 producten gaven ze een bestuurlijke boete (BB).

Op Nederlandse (lucht)havens zag het NVWA 66 producten die niet voldeden aan de MRL. Hiervan werd de import geweigerd.

Vervolgaanpak
"Wij blijven residuen van bestrijdingsmiddelen controleren via steekproeven. De steekproeven zijn risico-gestuurd. Dat betekent dat we vaker controles doen bij de volgende producten":

  • producten die veel geconsumeerd worden, bijvoorbeeld zuigelingenvoeding, aardappels en peren
  • producten die in grote hoeveelheden worden ingevoerd
  • producten waarvan er veel in Nederland worden geproduceerd
  • producten die door de EU zijn geselecteerd voor monstername
  • producten die in het verleden vaker boven de wettelijke limiet uit kwamen

Bron: NVWA

Publicatiedatum: