Neuenkirchener Heidekartoffel Handelsgesellschaft

Vrachtprijzen voor Spaanse uien zijn nog steeds hoog

Het is niet ongebruikelijk dat de prijzen rond Kerst aantrekken. Maar volgens Torben Sander, verkoopleider van het bedrijf Neuenkirchener Heidekartoffel, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg, blijven de prijsstijgingen voor uien uit Spanje echter aanhouden.

25,00 euro voor 25 kg uien uit Spanje
"Tijdens de kerstperiode worden de producten sowieso duurder, wat natuurlijk te maken heeft met de vrachtprijzen. Want rond deze tijd start het citrusseizoen in Spanje. De vrachtwagens worden op dat moment meestal al intensief gebruikt door de retailketens, waardoor de vrachtkosten navenant stijgen. Over het algemeen dalen de prijzen ook weer na het kerstseizoen, maar tot vandaag zijn de prijzen echter nog steeds gestegen. We zitten momenteel op 25,00 euro voor 25 kg uien uit Spanje. Voorheen lag de prijs tussen de 12,00 en 13,00 euro."


René Riggers en Torben Sander op de groothandelsmarkt in Hamburg 2022

Kleinere hoeveelheden en kleinere maten verwacht
Het bedrijf biedt het hele jaar door uien aan, met de nadruk op gele uien uit Noord-Duitsland en rode uien uit Oost-Duitsland. Tijdens het seizoen worden er ook uien uit Egypte, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland en Spanje aangeboden. "Wij bieden grote hoeveelheden uien uit Spanje aan, die zich kenmerken door hun milde smaak, wat vooral interessant is voor onze klanten uit de horeca", aldus Torben. De ervaring leert dat januari een van de zwakste maanden is voor het bedrijf. Een exacte voorspelling is echter maar beperkt mogelijk in de eerste kalenderweek.

Torben vermoedt dat het aanbod dit jaar kleiner zal zijn. "Het gebrek aan regen van de afgelopen jaren is duidelijk merkbaar. Juist de horeca is gericht op grote maten uien, zo tussen de 70 en 80+. Daar zal dit jaar maar weinig van beschikbaar zijn." Gezien de temperaturen in Spanje verwacht hij bovendien een moeilijk seizoen voor de Spaanse import. 

Dure uien uit Chili
"Spanje kan inmiddels vrijwel het hele jaar door uien aanbieden. Er is slechts een korte periode rond mei waarin de uien een zeer dunne schil hebben, waardoor ze relatief kort houdbaar zijn en direct doorverkocht moeten worden."Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar minder uien beschikbaar. "Het seizoen wordt echter aangevuld met scheepszendingen uit Chili, die we tussen begin april en juni/juli aanbieden. In het afgelopen jaar waren er echter aanzienlijke tekorten en soms was er zelfs sprake van complete oogstuitval in Chili", stelt Torben vast. "De prijzen voor uien uit Chili zijn meestal 100 procent hoger dan de prijs van uien uit Spanje." 

Rode uien uit Egypte zijn hoofdzakelijk in april-mei in het assortiment en worden parallel aan het Duitse aanbod verkocht. "De verkoop van rode uien uit Nieuw-Zeeland en Australië start vervolgens vlak nadat de nieuwe oogst uit Duitsland op de markt komt. Ik ben benieuwd hoe hoog de prijzen uit Chili nog zullen worden. De vrachtkosten lagen immers al op 12,00 tot 13,00 euro per zak", besluit Torben.

Voor meer informatie:
Torben Sander
Neuenkirchener Heidekartoffel Handelsgesellschaft mbH
Großmarkt Hamburg, Gang B - Stand 63-66
Banksstraße 28
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (0)40 33 51 98
bestellung@dienh.de  
die-nh.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.